U Anconi započelo snimanje igrano-dokumentarnog filma o vrškim pomorcima

Foto: Vrški Glasnik

VRSI – Nakon višemjesečnih priprema, prije nekoliko dana započelo je snimanje dugometražnog igrano – dokumentarnog filma o Vrškim pomorcima. Film je plod rada i zalaganja Udruge pomoraca sveti Nikola Vrsi, koja već godinama aktivno radi na očuvanju bogate, pomorske tradicije svoga mjesta.

Vrsi se mogu pohvaliti s preko sedam stotina pomoraca zabilježenih u proteklih sto godina koji su, daleko od svojihm najmilijih, plovili i mukotrpno zarađivali “kruh sa sedam kora”. Scenarij i režiju filma potpisuje novinar Toni Perinić, urednik Vrškog glasnika. Prvi kadrovi snimljeni su na trajektu „Marko Polo“ i u talijanskom, lučkom gradu Ancona.

– Igrano-dokumentarnim filmom o pomorcima i pomorstvu u Vrsima želimo gledateljima prikazati autentične priče i doživljaje ljudi koji su na moru proveli radni vijek, onih koji su tek krenuli na taj put te budućih pomoraca koji se još obrazuju. Razgovor s pomorcima pratit će igrane scene kojima ćemo integrirati prošlost i sadašnjost u jednu cjelinu.Proces snimanja trajat će zasigurno nekoliko mjeseci, a dovršetak i premijeru filma očekujemo sredinom iduće godine – navodi Toni Perinić, koji je tri dana sa snimateljem Ivanom Alerićem boravio i dokumentirao iskustva, priče te način rada i djelovanja trajekta koji plovi na međunarodnoj liniji.

Foto: Vrški Glasnik

– Trajektom „Marko Polo“ zapovijeda Vršanac Jurica Jordan, koji nas je srdačno dočekao i ugostio te odvojio svoje slobodno vrijeme za višesatna snimanja. Tijekom boravka na brodu vladala je iznimno ugodna i prijateljska atmosfera te se ovim putem još jednom zahvaljujem posadi na suradnji i pomoći – ističe Perinić.

Trajekt „Marko Polo“ dužine preko 128 metara ima 158 kabina, odnosno 574 kreveta, a prema trenutnoj situaciji može primiti oko 400 putnika. Linija prometuje dva puta tjedno iz Splita za Anconu u kojoj se zadržava dva dana. U pauzama od snimanja, bilo je vremena i za razgledati ulice tog obalnog grada, koji broji oko 110 tisuća stanovnika.

Foto: Vrški Glasnik

– Brojni spomenici, sakralni objekti i sačuvani lokaliteti svojim izgledom vraćaju nas stoljećima unatrag. Zamijetio sam kako se u staroj jezgri posebno pazi na zajedničku vizuru te ne postoje građevine koje bojom ili oblikom odskaču od ostalih. Također, brojni spomenici su u fazi obnove ili su nedavno obnovljeni što pokazuje brigu i odgovornost talijanskih vlasti za svoju baštinu – govori za kraj razgovora Toni Perinić.