2 min. čitanja

U Anconi započelo snimanje igrano-dokumentarnog filma o vrškim pomorcima

U Anconi započelo snimanje igrano-dokumentarnog filma o vrškim pomorcima
Foto: Vrški Glasnik

VRSI – Nakon višemjesečnih priprema, prije nekoliko dana započelo je snimanje dugometražnog igrano – dokumentarnog filma o Vrškim pomorcima. Film je plod rada i zalaganja Udruge pomoraca sveti Nikola Vrsi, koja već godinama aktivno radi na očuvanju bogate, pomorske tradicije svoga mjesta.

Vrsi se mogu pohvaliti s preko sedam stotina pomoraca zabilježenih u proteklih sto godina koji su, daleko od svojihm najmilijih, plovili i mukotrpno zarađivali “kruh sa sedam kora”. Scenarij i režiju filma potpisuje novinar Toni Perinić, urednik Vrškog glasnika. Prvi kadrovi snimljeni su na trajektu „Marko Polo“ i u talijanskom, lučkom gradu Ancona.

Intervju s Juricom Jordanom
Toni Perinić

– Igrano-dokumentarnim filmom o pomorcima i pomorstvu u Vrsima želimo gledateljima prikazati autentične priče i doživljaje ljudi koji su na moru proveli radni vijek, onih koji su tek krenuli na taj put te budućih pomoraca koji se još obrazuju. Razgovor s pomorcima pratit će igrane scene kojima ćemo integrirati prošlost i sadašnjost u jednu cjelinu.Proces snimanja trajat će zasigurno nekoliko mjeseci, a dovršetak i premijeru filma očekujemo sredinom iduće godine – navodi Toni Perinić, koji je tri dana sa snimateljem Ivanom Alerićem boravio i dokumentirao iskustva, priče te način rada i djelovanja trajekta koji plovi na međunarodnoj liniji.

Foto: Vrški Glasnik

– Trajektom „Marko Polo“ zapovijeda Vršanac Jurica Jordan, koji nas je srdačno dočekao i ugostio te odvojio svoje slobodno vrijeme za višesatna snimanja. Tijekom boravka na brodu vladala je iznimno ugodna i prijateljska atmosfera te se ovim putem još jednom zahvaljujem posadi na suradnji i pomoći – ističe Perinić.

Trajekt „Marko Polo“ dužine preko 128 metara ima 158 kabina, odnosno 574 kreveta, a prema trenutnoj situaciji može primiti oko 400 putnika. Linija prometuje dva puta tjedno iz Splita za Anconu u kojoj se zadržava dva dana. U pauzama od snimanja, bilo je vremena i za razgledati ulice tog obalnog grada, koji broji oko 110 tisuća stanovnika.

Foto: Vrški Glasnik

– Brojni spomenici, sakralni objekti i sačuvani lokaliteti svojim izgledom vraćaju nas stoljećima unatrag. Zamijetio sam kako se u staroj jezgri posebno pazi na zajedničku vizuru te ne postoje građevine koje bojom ili oblikom odskaču od ostalih. Također, brojni spomenici su u fazi obnove ili su nedavno obnovljeni što pokazuje brigu i odgovornost talijanskih vlasti za svoju baštinu – govori za kraj razgovora Toni Perinić.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.