1 min. čitanja

VIDEO Spašavaju koraljni greben uz pomoć LEGO kockica

VIDEO Spašavaju koraljni greben uz pomoć LEGO kockica
Foto: Screenshot/Youtube/BBC

Znanstvenici diljem svijeta godinama traže načine kako zaustaviti propadanje koraljnih grebena, osjetljivog morskog ekosustava, poznatijeg kao “odgajalište” riba, a koji desetljećima trpi posljedice klimatskih promjena. Stručnjaci sa singapurskog Nacionalnog sveučilišta okrenuli su se pomalo neobičnom rješenju.

Odlučili su, naime, uz pomoć LEGO kockica u kontroliranim uvjetima spasiti singapurski koraljni greben. Unatoč tome što je relativno mala zemlja, Singapur je dom trećine svjetskih koraljnih grebena. No melioracija zemljišta i obalni razvoj iscrpili su tijekom desetljeća singapurske koraljne grebene, koji djeluju kao prirodna zaštita obale, dom su tisućama raznih vrsta morskih organizama te su ključan dio podvodnog ekosustava.

Foto: Screenshot/Youtube/BBC

Mogu li LEGO pomoći u oporavku koraljnih grebena, tek ćemo vidjeti. Na kritike da plastični modularni predmeti, koji se koriste u ovom eksperimentu, mogu naštetiti morskom ekosustavu koji se diljem svijeta bori s golemom količinom plastičnog otpada, znanstvenici poručuju da su kockice koje oni koriste napravljene od spojeva na biljnoj bazi i da kao takve ne štete morskom okolišu.

Koraljni grebeni spadaju u najproduktivnije ekosustave na svijetu, dom su velikom broju različitih organizama, uključujući ribe, morske ptice, spužve, žarnjake, crve, rakove, školjke, bodljikaše, plaštaše, morske kornjače i morske zmije.

Oni su najveće strukture izgrađene od živih organizama na svijetu, čija ukupna površina u svim morima iznosi oko 600 000 četvornih kilometara. Sustav je to kojeg je nužno sačuvati, a kako to misle izvesti singapurski znanstvenici pogledajte u videu.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.