Ponovno “kuha” između francuskih i britanskih ribara

Foto: Pixabay/Ilustracija

Iako je prošlo gotovo dvije godine otkako je Velika Britanija i službeno raskrstila s Europskom unijom, gospodarski repovi i dalje se vuku. Osobito se to vidi u kanalu La Manche, kojeg Britanci zovu Engleskim kanalom, a gdje ponovno rastu tenzije između francuskih i britanskih ribara.

Francusko ministarstvo pomorstva tijekom noći je objavilo upozorenje dvama britanskim brodovima, od kojih je jedan preusmjeren u francusku luku. Kapetanu tog broda prijeti sudski postupak i oduzimanje ulova. Ističu da francuskim ribarima nedostaje pola dozvola potrebnih za ribolov u britanskim vodama, za koje Pariz kaže da im London duguje nakon izlaska iz Europske unije.

Francuska je jučer objavila popis sankcija koje bi mogle stupiti na snagu od 2. studenoga, ukoliko ne dođe do dogovora u ribolovnom sporu s Britanijom. Neke od tih sankcija mogle bi, kažu, utjecati na opskrbu električnom energijom otočana, piše Reuters.

A da su Francuzi spremni “zapapriti” pokazuje i zajednička izjava francuskog ministarstva pomorstva i Europske unije, u kojem se među mogućim sankcijama navodi jačanje granične i sanitarne provjere robe iz Britanije, uskraćivanje britanskim ribaricama pristup određenim lukama te detaljnije provjere kamiona koji voze između dviju zemalja.

No čini se da niti Britanci ne pušu u prazno, barem kada su u pitanju prijetnje sankcijma.

– Čini se da mjere kojima Francuzi prijete nisu u skladu sa Sporazumom o trgovini i suradnji te širim međunarodnim pravom. Ako se te sankcije provedu, naići će na kalibirani odgovor – poručili su iz ureda britanske vlade.