U moru nestalo više od 100 kontejnera među kojima je i opasni teret

Foto: Facebook/Canadian Coast Guard

Požar koji je u nedjelju izbio na kontejnerskom brodu ZIM Kingston pokraj zapadne obale Kanade stavljen je pod kontrolu. No kanadske službe muku muče s nestankom više od 100 kontejnera koji su uslijed loših vremenskih uvjeta pali u more nedugo nakon izbijanja požara. Među njima se nalaze i spremnici s opasnim tvarima. 

Požar na brodu jučer je stavljen pod kontrolu pa su pripadnici obalne straže mogli pristupiti kontejnerskim prostorima na brodu gdje su utvrdili da nedostaje 109 kontejnera, među kojima su i dva spremnika s opasnim tvarima.

Foto: Facebook/Canadian Coast Guard

Vatrogasci od ponedjeljka pokušavaju obuzdati vatru i ukrcati se na brod s 21 članom posade, na kojem su tijekom incidenta ostali kapetan i 4 člana posade. Kanadska obalna straža procjenjuje da će potpuno gašenje požara potrajati još nekoliko dana.

S obzirom da požar i dalje tinja na brodu koji, uz ostalo, prevozi i opasni materijal ( ne navode o čemu je riječ), neprestano se kontrolira stanje okoliša. U ponedjeljak je provedena analiza zraka na 32 lokacije na kojima nije utvrđeno onečišćenje.

Nakon što požar u potpunosti bude ugašen, interventni tim će osigurati preostale kontejnere na brodu i još jednom ispitati stanje okoliša. Brod bi nakon toga treba biti odvezen u obližnju luku radi detaljnog pregleda.

Obalna straža utvrdila je da se u kontejnerima na brodu nalaze igračke, namještaj, odjeća te automobilski i industrijski dijelovi. Procjenjuje se da je dio kontejnera koji je pao s broda, potonuo u moru zbog čega će se ići u ispitivanje njihovog utjecaja na okoliš. Zbog kontejnera s opasnim teretom koji su završili u moru, Obalna straža je pozvala stanovnike otoka Vancouver da ukoliko na obali uoče kontejner da mu ne prilaze već da zovu stručnu službu.

K.B.