Međunarodni stručnjaci za protueksplozijsku zaštitu u Dubrovniku

Foto: MUP RH

DUBROVNIK – Više od 70 sudionika iz 26 država članica Europske unije, trećih zemalja, agencija Europske unije i međunarodnih organizacija sudjelovalo je na CEPOL/EUROPOL aktivnosti 76/2021 „European Explosive Ordnance Disposal Network“ pod okriljem Europske mreže za uklanjanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava – EEODN koja se održavala od 26. do 29. listopada u Dubrovniku.

Stručnjaci za protueksplozijsku i KBRN zaštitu, borbu protiv terorizma, očevide i kriminalistička vještačenja su kroz četiri dana održavanja konferencije razmijenili iskustva i najbolje prakse te su proveli praktične vježbe kroz koje su usavršili svoja znanja i vještine.

Foto: MUP RH

Nakon dvodnevne konferencije tijekom koje su prezentirane i raspravljane tehničke karakteristike nedavnih slučajeva, posljednja dva dana bila su posvećena četirima praktičnim vježbama baziranim na scenarijima gdje su stručnjaci morali primijeniti svoja znanja i vještine u multinacionalnim timovima.

Nedavne prijetnje i slučajevi u kojima su teroristi, kao i organizirane kriminalne skupine, koristile improvizirane eksplozive naprave, eksplozive i KBRN materijale bili su dio scenarija koji je osmislila Protueksplozijska služba Ravnateljstva policije.

Praktične vježbe provedene su pod mentorstvom policijskih službenika protueksplozijske zaštite i kriminalističkih tehničara Ravnateljstva policije, PU dubrovačko-neretvanske, PU splitsko-dalmatinske, PU zagrebačke i PU istarske te vještaka Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Foto: MUP RH

EEODN je Europska mreža za uklanjanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava koja okuplja, stručnjake za protueksplozijsku i KBRN zaštitu iz država članica EU-a kojom upravlja Europol. Svojim članovima omogućuje razmjenu najbolje prakse i naučenih lekcija, ali i zajedničku izobrazbu iz područja protuterorizma, eksploziva (EOD-IEDD) i KBRN-e prijetnji. Mreža je osnovana 13. listopada 2008. godine pri Europolu, a aktivnosti EEODN-a usmjerene su na jačanje EU suradnje i obuku u području eksploziva i KBRN prijetnji.