2 min. čitanja

Međunarodni stručnjaci za protueksplozijsku zaštitu u Dubrovniku

Međunarodni stručnjaci za protueksplozijsku zaštitu u Dubrovniku
Foto: MUP RH

DUBROVNIK – Više od 70 sudionika iz 26 država članica Europske unije, trećih zemalja, agencija Europske unije i međunarodnih organizacija sudjelovalo je na CEPOL/EUROPOL aktivnosti 76/2021 „European Explosive Ordnance Disposal Network“ pod okriljem Europske mreže za uklanjanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava – EEODN koja se održavala od 26. do 29. listopada u Dubrovniku.

Stručnjaci za protueksplozijsku i KBRN zaštitu, borbu protiv terorizma, očevide i kriminalistička vještačenja su kroz četiri dana održavanja konferencije razmijenili iskustva i najbolje prakse te su proveli praktične vježbe kroz koje su usavršili svoja znanja i vještine.

Foto: MUP RH

Nakon dvodnevne konferencije tijekom koje su prezentirane i raspravljane tehničke karakteristike nedavnih slučajeva, posljednja dva dana bila su posvećena četirima praktičnim vježbama baziranim na scenarijima gdje su stručnjaci morali primijeniti svoja znanja i vještine u multinacionalnim timovima.

Nedavne prijetnje i slučajevi u kojima su teroristi, kao i organizirane kriminalne skupine, koristile improvizirane eksplozive naprave, eksplozive i KBRN materijale bili su dio scenarija koji je osmislila Protueksplozijska služba Ravnateljstva policije.

Praktične vježbe provedene su pod mentorstvom policijskih službenika protueksplozijske zaštite i kriminalističkih tehničara Ravnateljstva policije, PU dubrovačko-neretvanske, PU splitsko-dalmatinske, PU zagrebačke i PU istarske te vještaka Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Foto: MUP RH

EEODN je Europska mreža za uklanjanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava koja okuplja, stručnjake za protueksplozijsku i KBRN zaštitu iz država članica EU-a kojom upravlja Europol. Svojim članovima omogućuje razmjenu najbolje prakse i naučenih lekcija, ali i zajedničku izobrazbu iz područja protuterorizma, eksploziva (EOD-IEDD) i KBRN-e prijetnji. Mreža je osnovana 13. listopada 2008. godine pri Europolu, a aktivnosti EEODN-a usmjerene su na jačanje EU suradnje i obuku u području eksploziva i KBRN prijetnji.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.