3 min. čitanja

PEŠKERA: Jučer, danas, sutra – Što Porečani ovdje žele graditi?

PEŠKERA: Jučer, danas, sutra – Što Porečani ovdje žele graditi?
Foto: Grad Poreč

POREČ – U Velikoj vijećnici Grada Poreča-Parenzo danas je za gradske vijećnike, ustanove, veće vlasnike i stručne odbore i službe, vezane za područje Peškere održana stručna prezentacija Studije prostora – koncepcije oblikovanja i uređenja područja Peškera. Ova stručna prezentacija, organizirana na prijedlog gradonačelnika Lorisa Peršurića, te prezentirana od Studija 3LHD d.o.o. iz Zagreba, svojevrsno je sabirno mjesto za sve ono što se radilo posljednjih 25 godina i što se može napraviti na području Peškere, a ujedno je i prvi korak u odlučivanju svih stanovnika Poreča o tome što svi skupa želimo na tom prostoru.

Kako je naglašeno, ovdje se ne radi o prijedlogu plana, urbanizmu niti o arhitekturi, već o Studiji namjene prostora, iz koje će se, zajedno s prijedlozima s javne rasprave, izraditi program za izradu Urbanističkog plana uređenja, u kojem će građani Poreča kroz javnu raspravu definirati što žele na tom području.

– Peškera je za sve nas Porečane emotivno pitanje, jer se radi o našem, „obiteljskom srebru“. Ona je dio centra, dio grada koji želimo zaštititi i koji treba živjeti cijelu godinu. Vjerujemo da je Peškera idealna lokacija za više namjena, ali da bi se nakon toliko godina krenulo u realizaciju, moramo odgovoriti na pitanje: Što mi, Porečanke i Porečani, želimo na tom području? Prije nego li odlučimo, ništa se na tom području ne smije i ne može uređivati, rušiti ili graditi. Složit ćete se sa mnom da Peškeru trebamo osmisliti i sačuvati za generacije koje dolaze iza nas, ali da kroz savjetovanje s javnošću iskristaliziramo plan s ciljem – da Peškera bude dio grada koji živi cijelu godinu, i dio grada koji će biti zaštićen. Zato pozivam sugrađane da se uključe u javno savjetovanje od idućeg tjedna i daju svoje mišljenje o ovom vrlo važnom pitanju. Ne želimo žuriti, želimo ovaj posao odraditi na način da uključimo što veći broj građana i uredimo prostor Peškere za generacije koje dolaze iza nas – pozvao je Loris Peršurić.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin naglasio je kako se Grad odlučio na ovaj korak predstavljanja studije, jer želi uključiti sugrađane te ih potaknuti na razmišljanje o prostoru Peškere.

– Cilj je da dobijemo u budućnosti prostor koji neće biti spavaonica, već će imati sadržaje tako da živi cijelu godinu. Od idućeg tjedna na gradskim web stranicama bit će objavljena ova studija i javno savjetovanje, kroz koje će građani tijekom cijelog mjeseca studenog moći davati svoje ideje, prijedloge i kritike. Ponavljamo, ovdje se radi tek o studiji i savjetovanju s građanima. Nakon toga pokrenut će se standardna procedura izrade Urbanističkog plana uređenja za područje Peškere, javne rasprave sa zainteresiranom javnošću te konačno prijedlog plana na dnevnom redu Gradskog vijeća.

Marko Dabrović iz 3LHD-a predstavio je okupljenima studiju prostora koji ima izuzetnu vrijednost, jer stvara obalu i utječe na sliku grada.

– Sve kvalitetne gradske prostore definira mješovitost namjene – od društvene, javne, sportske, turističke, stambene, pa tako ovdje možemo imati, primjerice, škole ili vrtiće, igrališta, barove i restorane, stanove, sportsku lučicu, arheološki dio i prostor za sportove na vodi., rekao je Dabrović, naglasivši da se o svim opcijama može i mora razgovarati, ali da je njihov prijedlog prostor mješovite namjene, s puno zelenila, pješačkih zona, uz samo rubni promet te uređenu šetnicu i sadržaje.

– Želi se stvoriti novo susjedstvo, s prizemnim javnim prostorima, koji će omogućiti život kroz cijelu godinu. Susjedstvo koje bi u sebi sadržavalo gustoću starogradske jezgre, a istovremeno bilo puno zelenila i zaštićeno, posebno kad znamo koliko je velika vrijednost drveća u urbanim prostorima – kao zaštita od visokih temperatura, buke, prašine. Da bi se podigla svijest o prostoru, potrebno je organizirati privremena događanja poput sajmova, koncerata i sličnog, koji bi stalno privlačili ljude u taj dio grada – rekao je Dabrović.

Nakon izlaganja održana je kraća rasprava u kojoj je naglašeno koliko je važno voditi računa o specifičnosti prostora Peškere i same uvale koja je muljevita. Dogovoreno je da će Grad u utorak, 2. studenog 2021. godine na web stranici porec.hr otvoriti javno savjetovanje putem kojeg će građani moći slati svoje prijedloge o uređenju Peškere.

Vizualizacije koje sadrži Studija prostora – koncepcije oblikovanja i uređenja područja Peškera, koja će biti objavljena uz javno savjetovanje, ne predstavljaju konačno urbanističko ili arhitektonsko rješenje već analiziraju potencijalne volumene koji mogu proizići iz mogućih namjena prostora, odnosno, ponuđenog programa.

Tek će se nakon konzultacije s građanima pokrenuti i formalna izrada urbanističkog plana uređenja.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.