Riječka rafinerija obustavila proizvodnju!

Foto: Screenshot/Youtube/INA Hrvatska

RIJEKA – INA-ina rafinerija u Rijeci privremeno je obustavila proizvodnju zbog, kako su naveli iz naftne kompanije, radova.

Rafinerija nafte Rijeka će od 28. listopada 2021. godine započeti proces planirane privremene obustave rada kako bi se izvršila aktivnosti promjene katalizatora, priopćila je INA. Riječ je o privremenoj obustavi tijekom koje će se izvoditi radovi na novim pogonima te prilagodba postojećih postrojenja u Rafineriji nafte Rijeka.

Ističu kako su tijekom obustave rada rafinerije osigurali opskrbu tržišta svim vrstama goriva.

Novi list doznaje da će remont rafinerije u Rijeci biti gotov do siječnja ili veljače iduće godine te da neće biti poremećaja u opskrbi maloprodajne mreže. Iz INA-e poručuju da je gorivo osigurano iz njihovih vlastitih rezervi, a po potrebi i s mediteranskog tržišta.

– Eventualni uvoz neće utjecati na cijene goriva nakon isteka Vladine Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata – odgovaraju iz INA-e.

Podsjetimo, iz Vlade je najavljeno da ukoliko ne dođe do stabilizacije cijena na tržištu nakon isteka Uredbe, moguće je uvođenje varijabilnih trošarina na gorivo. No brojni stručnjaci upozoravaju da će pritom i dalje na snazi morati ostati ograničenje cijena trgovcima, jer bi se u protivnom moglo dogoditi da trgovci i dalje dižu cijene i svoje marže, što bi dovelo do daljnjeg rasta cijena goriva.