2 min. čitanja

SAVJET Kako bez plastike obilježiti blagdan Svih svetih i Dušni dan?

SAVJET Kako bez plastike obilježiti blagdan Svih svetih i Dušni dan?
Foto: Pexels

Pred nama su blagdani Svih svetih i Dušni dan, kada se prisjećamo najmilijih koji su nas zauvijek napustili. Groblja diljem Hrvatske ovih su dana prepuna ljudi koji u znak sjećanja na grobove najmilijih donose cvijeće i svijeće, odnosno lampione koji nakon što dogore, završe u spremniku za otpad, a nerijetko i pokraj njega.

Upravo je gomilanje plastičnog otpada na grobljima problem s kojim se susrećemo svake godine na blagdan Svih svetih. Prema podacima koje je iznijela splitska Udruga Sunce, za vrijeme blagdana Svih svetih, svake godine skupi se više od 15 tisuća tona plastike koja se u maloj mjeri reciklira, u većoj se pospremi na odlagalište otpada, dok se u manjim sredinama čak i spaljuje.

Plastični otpad štetan je za okoliš, kao i sve veći ekološki i klimatski problem, jer se nepropisno odložena plastika ne može razgraditi, niti reciklirati. Udruga Sunce ponudila je stoga savjete odnosno alternativu plastičnim ukrasima za groblje.

1. Zamijenite plastične lampione staklenim

Plastični lampioni vrlo se lako mogu zamijeniti ekološki prihvatljivom varijantom staklenih lampiona koje možete izraditi sami. Upotrijebite neku od starih staklenki i u nju stavite voštanu svijeću. Vrh staklenke poklopite aluminijskom folijom na kojoj ste prethodno probušili rupice za protok zraka ili reciklirajte aluminijski poklopac koji možete iskoristiti od odbačenih lampiona na groblju.

2. Prirodno cvijeće umjesto plastičnog

Plastično cvijeće možete zamijeniti lončanicama s prirodnim cvijećem. One će krasiti grob vaših najmilijih duže vrijeme, a vi nećete stvarati dodatan plastični otpad. Osim lončanica, prirodno cvijeće možete donijeti u staklenoj ili kamenoj vazi koja će, ako ju pričvrstite za grob, uvijek biti tu i spremna za novo svježe cvijeće.

3. Posadite cvijeće

Osim što je ekološki najprihvatljivije za okoliš, posađeno cvijeće ukrašavat će grob vaših najmilijih tijekom cijele godine. Posađeno cvijeće zahtijeva redovito zalijevanje, za koje možete iskoristite kantu za zalijevanje koja se nalazi na groblju ili u automobilu uvijek imajte spremnu vlastitu kantu. Ako, u nedostatku alternative, cvijeće zalijevate plastičnom bocom, nakon korištenja bacite je u za to predviđen kontejner.

4. Plastične grobne vijence zamijenite prirodnim, vlastoručno izrađenim vijencima

Ovo je idealna prilika da se u krugu obitelji kroz kreativnu aktivnost prisjetite najmilijih koji više nisu s vama. Na takav način jačate duh obiteljskog zajedništva i čuvate okoliš smanjenjem plastičnog otpada.

5. Paljenje voštanih svijeća za vrijeme posjeta grobu

Poštovanje prema preminulima možete odati i jednostavnim intimnim ritualom paljenja voštanih svijeća prilikom dolaska na grob, gašenja istih prilikom odlaska. Ponekad plamen svijeće ima jaču emocionalnu i intimnu vrijednost, nego svi plastični ukrasi na grobu zajedno.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.