TUŽNA OBLJETNICA Dan kada je živote u moru izgubilo 16 žena

Photo: Wikimedia

PREKO – Općina Preko obilježit će na Dušni dan, 2. studenog, 130. godišnjicu jedne od najvećih tragedija u povijesti koja je pogodila otok Ugljan.

Na taj kobni dan, 2. studenog 1891. godine u 7 sati ujutro živote je izgubilo 16 žena, prijeških lavandijera koje su ostale zarobljene pod palubom gajete koju je prevrnulo orkansko nevrijeme. Nesreća se dogodila kod otočića Galevca (Školjića). Brod je potonuo na dubinu od 3 metra, a od 31 putnika među kojima je bilo 7 muškaraca i 24 žene, smrtno su stradale pralje koje su bile u unutrašnjosti broda, zatvorene pod poklopcem palube koji je štitio njih i rublje od nevremena.

Najstarija lavandijera imala je 75 godina, najmlađa 14, a među poginulim lavandijerama bile su i dvije trudnice. Poimenice poginule lavandijere su: Matija Babin, Jakova Dorkin, Ivana Dorkin, Luce Dorkin, Tomica Dorkin, Tonina Dorkin, Gašpa Jurin, Bara Jurin, Ivana Lovrić, Šimica Lovrić, Matija Markulin, Matija Martinov, Stoša Mašina, Gašpa Matacin, Tomica Matacin i Kate Mazić.

Njima u spomen u središtu Preka prošle je godine postavljena interpretacijska ploča na pet stranih jezika, koja prikazuje život i stradanje lavandijera, kao i tadašnji težački život.

Foto: Naši škoji

Lavandijere su bile priješke pralje koje su prale rublje “zadarskim gospojama”. Po rublje su odlazile u ponedjeljak, a opranu i izglačanu robu vraćale su vlasnicima u subotom brodovima na jedra ili vesla. Rublje se pralo u posudama (kabao, maštil) uz pomoć pepela i sapuna iz kućne radinosti. Nakon pranja u posudama rublje se nosilo do morske obale na izvor vode gdje se je ispiralo.

Tragična sudbina ovih prijeških žena ostala je kao gorak podsjetnik težačkom životu na otoku, a Općina Preko svake se godine prisjeća svojih lavandijera. Isto će učiniti i ove godine uz prigodni program:

-09:00 sati – Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen-obilježju stradalim lavandijerama na Galevcu (Školjiću)

-10:30 sati – Sveta misa zadušnica u Crkvi Gospe od Ružarija u Preku koju će predvoditi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić

-17:00 sati – Izvedba glazbeno-scenskog djela Ive Nižića i Slavka Govorčina „Rekvijem za 16 lavandijera“ u Crkvi Gospe od Ružarija u Preku

-18:00 sati – Puštanje lampiona u znak sjećanja na lavandijere kod spomen-obilježja „Naša mati“ na Vrulji u Preku uz nastup Đanija Stipaničeva s pjesmom „Šesnaest lavandijera“.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Detalj otrgnut zaboravu: Sjećanje na priješke lavandijere