2 min. čitanja

VIDEO Zemlji od gotovo 170 milijuna stanovnika prijeti najveće preseljenje u povijesti

VIDEO Zemlji od gotovo 170 milijuna stanovnika prijeti najveće preseljenje u povijesti
Foto: Pixabay

Prema Globalnom indeksu klimatskih rizika, Bangladeš je na sedmom mjestu zemalja koje su najviše pogođene klimatskim promjenama. Probleme im rade učestale poplave i porast razine mora zbog čega je svoje domove dosad napustilo više milijuna ljudi Bangladeša. No to je tek mrvica u moru onoga što prema mišljenju klimatologa očekuje zemlju u kojoj živi gotovo 170 milijuna stanovnika.

Klimatolozi prilično ozbiljno prognoziraju kako Bangladešu, zbog sve izraženijih klimatskih promjena, prijeti najveće preseljenje stanovništva u ljudskoj povijesti, piše AFP. Tamošnji poljoprivrednici godinama se očajnički pokušavaju prilagoditi sve destruktivnijim i potpuno nepredvdljivim vremenskim uvjetima koji su nastali uslijed posljedica globalnog zatopljenja – od korištenja plutajućih gredica do uzgoja riže otporne na sol.

No što god dosad probali, priroda je neumoljiva.

– Do prije 25 godina mogli smo uzgajati usjeve tijekom cijele godine. Zbog promjene klime voda na tlu sada ostaje i po 7 mjeseci. Ne znam kako to preživjeti – žali se lokalni poljoprivrednik Altaf Mahmud. Raspoložive zemlje sve je manje, a gladnih usta sve je više.

Rješenja postoje, no ista su skupa i za njih je potrebno vrijeme. Samo razvoj poljoprivrede i prilagodba novonastalim uvjetima neće biti dovoljna, poručuju stručnjaci.

– Moramo uložiti milijarde dolara na podizanje i jačanje nasipa duž naše velike obale. Uz to trebali bi stvoriti šume mangrova duž obalnog pojasa, koje bi štitile obalu od ciklonalnih udara i služile bi kao prirodne barijere za sve izraženije morske mijene – naglašava stručnjak za klimu na Sveučilištu za inženjerstvo i tehnologiju u Bangladešu, Saiful Islam.

Čak dvije trećine Bangladeša nalazi se na visini manjoj od 5 metara iznad razine mora, a uz obalu živi oko trećine ukupnog stanovništva. Zbog klimatskih promjena i porasta razine mora gotovo 75 posto Bangladeša bori se sa sve češćim, žešćim i dugotrajnijim poplavama zbog čega je ova zemlja klasificirana kao “nulta zemlja za klimatske promjene”.

O stanju u Bangladešu, ali i drugim zemljama koje su najviše pogođene klimatskim promjenama razgovarat će se na predstojećem UN-ovo summit o klimi, koji počinje u nedjelju u Glasgowu. Predstavnici Bangladeša na konferenciju stižu s prijedlogom Plana klimatskog prosperiteta.

– Nadamo se da će naš prijedlog polučiti rezultate na COP26 te da ćemo time uspjeti nagovoriti sve ugrožene zemlje da naprave svoj plan. Jer brzina kojom se događaju klimatske promjene nadmašuje brzinu kojom se rješavaju problemi uzrokovani globalnim zatopljenjem – rekao je u razgovoru za The Associated Press posebni izaslanik vlade Bangladeša za klimu Abul Kalam Azad, koji će ovaj plan predstaviti na predstojećoj UN-ovoj konferenciji o klimi.

UN je objavio kako je globalna razina mora u posljednjih 100 godina porasla za 20 centimetara, a procjenjuje se da će do kraja ovog stoljeća porasti za još najmanje 40 centimetara – ovisno o tome koliko će čovječanstvo smanjiti emisiju stakleničkih plinova.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.