Foto: Pixabay

U nedjelju, 31. listopada u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena, a pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag prelazimo na zimsko računanje vremena. Nije na odmet ponoviti koje promjene stupaju na snagu.

Pa tako već u nedjelju sva motorna vozila i danju moraju voziti s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima kako nalaže Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Za nepoštivanje ovog pravila kazna je 300 kuna. Ova promjena ne vrijedi za motocikle i mopede, koji tijekom cijele godine u vožnji moraju imati upaljena dnevna svjetla.

Slična pravila vrijede i za bicikliste, koji od prvog sumraka do svanuća, kao i u slučaju smanjene vidljivosti moraju tijekom vožnje na prednjoj strani imati upaljeno svjetlo bijele boje, a na stražnjoj strani bicikla crveno svjetlo. Za one koji se oglušuju na ova pravila kazna je 500 kuna.

Pomicanje kazaljki na satu za jedan sat unatrag utjecat će i na željeznički prijevoz pa će svi vlakovi u državi biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom.

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun struje, pa će se utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati, podsjećaju u HEP-u.

Već neko vrijeme na tlu EU-a vode se polemike oko ukidanja sezonskog pomicanja sata. Europska komisija je još prije 3 godine ponudila taj prijedlog nakon niza istraživanja i stručnih analiza stručnjaka. Tu odluku usvojio je čak i Europski parlament no priča je zapela jer države članice nikako da se dogovore koje računanje vremena im više odgovara.

Pomicanje vremena zapravo je proizvoljna odluka svake pojedine države budući da ne postoji zakonska odluka koja bi ih na to obvezala. Većina europskih zemalja i Sjeverna Amerika sat pomiču dva puta godišnje, dok je ostatak svijeta ukinuo tu praksu, a ima i zemalja koje to nikad nisu radile.

Prva osoba koja je predložila mijenjanje vremena bio je Benjamin Franklin 1784. jer ga je frustrirao gubitak dnevnog vremena ljeti, piše RTL. Prijedlog mu nije upalio, ali su tu praksu prihvatili Nijemci početkom 20. stoljeća. Pomicanje sata prvi put koristilo se u vrijeme Austro-Ugarske, u razdoblju od dvije godine, zatim u razdoblju od 1941. do 1945., te od 1983. godine što je ostalo u primjeni do danas.

K.B.