2 min. čitanja

Obilježena 30. obljetnica osnutka Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik

Obilježena 30. obljetnica osnutka Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik
Foto: GD

DUBROVNIK – Svečano je bilo u petak u Gružu, gdje je obilježeno 30 godina od osnutka Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik, u organizaciji Udruge dragovoljaca HRM-a Dubrovnik.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na groblju Boninovo i ispred brodice Sveti Vlaho na Batali odana je počast svim stradalim pripadnicima HRM-a. U ime Grada Dubrovnika vijence su položili predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te pročelnik Dživo Brčić i gradska vijećnica Katarina Doršner. Vijence su položili i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ivo Raffanelli, ujedno izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, predstavnici Ministarstva branitelja i Ministarstva obrane te Udruge dragovoljaca HRM-a i ostali predstavnici udruga.

Foto: GD

S raketne topovnjače ‘Dubrovnik’ potom je u Luci Gruž položen vijenac u more i održana molitva za sve poginule.

Uslijedilo je postrojavanje dragovoljaca, bivših pripadnika HRM-a u Luci Gruž, a tom ih je prigodom, između ostalih pozdravila i ministrica Nina Obuljen Koržinek te u ime Vlade Republike Hrvatske zahvalila za njihov veliki doprinos u Domovinskom ratu.

Foto: GD

– Prošlo je 30 godina od srbo-crnogorske agresije na naš grad, a malo dobrih ljudi je tog 1. 10., tog 1. 11., tog 6.12. stalo na branik naše Domovine. Svi ste se tada znali, u kojoj god postrojbi da ste bili i nemojte dopustiti da se između sebe dijelite jer to pogoduje samo onima koji tada nisu bili nigdje. Hrvatska Vlada i Grad Dubrovnik čvrsto stoje iza naših branitelja, a to radimo iz dubokog poštovanja za ono što ste vi napravili. Znamo što nam je onda značio brod Sveti Vlaho kad je isplovio, znamo što ste nam značili vi u hrvatskim uniformama, vi ste tada za nas djecu bili i ostali istinski heroji i idoli našeg djetinjstva – kazao je u ovoj prigodi Marko Potrebica, naglasivši kako je upravo ta generacija imala tu privilegiju stvoriti Hrvatsku, koju smo stoljećima sanjali.

Foto: GD

Prigodnim riječima obratio se i zapovjednik HRM-a, kontraadmiral Ivo Raffanelli, koji je uručio priznanje – plaketu predsjedniku Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik Želimiru Čizmiću.

Foto: GD

Zanimljivo je, ali i tužno spomenuti, da o ovom događaju Ministarstvo obrane u svojim priopćenjima i na svojim službenim stranicama nije objavili niti jednog jedinog slova.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.