3 min. čitanja

Ronioci čistili podmorje u Bakru – Eko patrola 2021. – Kvarner / Bakar

Ronioci čistili podmorje u Bakru – Eko patrola 2021. – Kvarner / Bakar
Foto: Promocija ronjenja

BAKAR – U sklopu Eko patrole 2021. – Kvarner, danas je održana ekološka akcija čišćenja podmorja u Bakru. Ova akcija od velikog je značaja za Grad Bakar jer su u akciji sudjelovali ronioci iz različitih dijelova Republike Hrvatske, a čistili su područje od Nove Rive do Luke.

Ekološka akcija čišćenja podmorja održana je u organizaciji Agencije Promocija ronjenja suradnji sa Sportsko pomorskim društvom Luben Bakar, Ronilačkim klubom HRVI Nemo-Adriatic i Ronilačkim centrom Marco Polo pod pokroviteljstvom Grada Bakra, Turističke zajednice Grada Bakra i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz veliku podršku i potporu INA d.d u cilju očuvanja ljepota i čistoće Jadranskog mora.

Foto: Promocija ronjenja

– Grad Bakar s velikim zadovoljstvom podržava različite eko akcije te pruža podršku i brojnim Udrugama na području našeg grada koje su vrlo aktivne u akcijama čišćenja, kako šetnica tako i podmorja te redovito sudjelujemo u akciji Zelena čistka. Na tragu toga Grad Bakar ulaže i značajna sredstva u pripremu različitih projekata, a između ostalog i dugo očekivani projekt kanalizacije i kolektora koji uskoro kreće u provedbu što će zasigurno doprinijeti poboljšanju kvalitete mora u Bakarskom zaljevu. Treba naglasiti da s novom morskom šetnicom, novouređenim parkom Banj, povijesnom tunerom, budućim kupalištem, muzejom i brojnim projektima koji se pokreću, Bakar polako, ali sigurno okreće svoju stranicu ekološki osviještenog grada sa sadržajima koji će u budućnosti mamiti brojne posjetitelje i upotpuniti turističku priču grada u najljepšem fjordu na Jadranu. Upravo zbog toga i ova današnja akcija za naš Grad ima poseban značaj – istaknuo je Tomislav Klarić, gradonačelnik Grada Bakra.

Akcija se provodila u cilju uklanjanja otpada iz mora te smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa i podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja čistoće mora i podmorja, a ujedno i ukazivanja na globalni problem onečišćenja podmorja.

Foto: Promocija ronjenja

– Turistička zajednica Grada Bakra ulaže velike napore u valorizaciju bogate kulturno-povijesne i prirodne baštine Grada Bakra stoga uvijek rado podržavamo sve vrste ekoloških akcija. SPD Luben kontinuirano provodi akcije čišćenja podmorja što je vidljivo u smanjenju otpada koje se svake godine izvlači iz mora. Na žalost, još uvijek mnogi pojedinci nesavjesno bacaju otpad u more, ne razmišljajući o ekologiji i što ostavljaju u nasljeđe generacijama koje dolaze. Zahvaljujem svim roniocima koji su sudjelovali u današnjoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja te se nadamo i budućoj uspješnoj suradnji s Promocijom ronjenja kako bi zajedničkim snagama doprinijeli očuvanju našeg predivnog Bakarskog zaljeva. Drago nam je da su i brojni sponzori prepoznali vrijednost ove inicijative i podržali održavanje ove akcije, među kojima je i INA d.d. s kojima imamo dugogodišnju uspješnu suradnju na brojnim projektima – istaknula je Sonja Jelušić Marić, direktorica Turističke zajednice Grada Bakra.

Foto: Promocija ronjenja

U akciju čišćenja podmorja u Bakru uključili su se ronioci SPD Luben Bakar, RK HRVI Nemo-Adriatic, DVD Trnje, DC Marco Polo, RK AdriatiCro Jastrebarsko te DVD Bakar koji su iz mora izvukli različiti otpad, najviše plastike, zatim gume i stakla.

– Ovo je jedna hvalevrijedna akcija čišćenja podmorja u kojoj smo zajedničkim snagama izvukli iz mora sve one stvari i predmete koji tu ne pripadaju; gume, staklo, plastiku. Nakon okupljanja ispred prostorija SPD Luben, Bakar krenuli smo na odabranu lokaciju na potezu između nove Rive i Luke gdje su ronioci u dvosatnoj akciji izvukli različiti otpad. Vrlo rado sudjelujmo u svima akcijama čišćenja podmorja kako bi očuvali ljepote našeg podmorja – istaknuo je Franjo Vicić, voditelj ronilačke sekcije SPD Luben.

Medijski pokrovitelji Eko patrole 2021. – Kvarner / Bakar su Morski HR, Scubalife te Gorgonija.com

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.