ZEMLJA GURMANIJA Favete ili Bobići

Foto: Željko Krnčević

Evo nam brzo i Svi Sveti. Običaja imamo i uz ovaj dan vezanih, a da nam dotiču i našu Zemlju Gurmaniju. Lipo se običaja držati i tako odati počast našim dragim precima, našem iskonu. Tako nas u Gurmaniji s tim vežu bobići iliti favete. Kod nas u Šibeniku su favete, a službeno su bobići.

Evo i jednog kratkog kazivanja jedne od šibenskih legendi Ive Ercegovića Kutlića koji je s mojim didom, Franom Belamarićem, Metodom i ostalom ekipom piva i u crkvenim zborovima. Pa on kaže za običaj za Svi Svete: „A onda još jedan običaj za Svi Svete. Momci su curama za Svi Svete favete davali. Te favete san joj, jel si se upozna, onda bi za Svi Svete davali. To su oni bomboni veliki, favete. To je onda bija običaj, na Svi Svete, to je bilo darivanje isto. Ko je ima curu nosija je favete. To je ono slatko, prave se od cukra, i od mješavine. Favete, mi smo zvali favete, kako zovu drugi ja ne znan. Onda si ti ima, moga si ti radit i kući te favete, razumiš.“ Ovo je kazivanje, ali, nadam se da ćete skužit.

Foto: Željko Krnčević

Običaj da se daju curama kasnije je prerastao u to da ih je svaka kuća na taj dan imala. A moja sjećanja uz favete idu od onih kući napravljenih s bakom Zdenkom. Lipi mirisi širili su se kužinom, a precizni rad je tražio punu koncentraciju. Ali, valjalo je provati i od babe Blaženke i tete Bepine. Pa odnit da se vidi čije su bolje. U škartocu napravljenom od karte. Nije bilo škartoca ka i sada. Sve je bilo ekološki – bez plastike.

Sićam se da je teta Bepina čuvala sve – i od cukra i od soli i od maništre. Uvik je u kući tribalo imati škartoc. A ovi s favetama su morali izgledati svečano. Ali, moram priznati da su kasnije meni bili draži oni kupljeni u Bobisa. I to su mi bili bili draži od škurih. Bila su četiri Bobisa u Šibeniku – mali na početku i na kraju Kalelarge, veliki kod pravoslavne crkve i mali na rivi kod Turista (današnjeg Tommasea). Toliko je lipih delicija tu bilo, mmmmmm. Od krafni sa šlagom na koje smo trčali za marendu dok smo išli u Legu, pa do onih s orasima koje nigdi nakve ne možeš više naći. Kaže Ivica Brkić da ima jedna pašticerija u Italiji di on često ode.

Foto: Željko Krnčević

A bobići iliti favete. Sjećanje na Šibenik mog ditinjstva, pun ljubavi i priča, pun svega lipoga. A evo i recepta za favete koje je sakupila moja teta Zdravka Najev i tiskala u ime udruge Hrvatska žena.

Favete

25 deka samivenih bajama

25 deka cukra

2-3 žlice vanilin šećera

2 žlice 96% alkohola

1 jaje

2 žlice maraskina

2 rebra čokolade

Foto: Željko Krnčević

U posudi pomiješati samljevene bajame sa šećerom, dodati vanilin šećer, alkohol,

maraskino i jaje. Sve dobro izmiješati i izraditi rukama u tvrdu smjesu. Sadržaj

podijeliti na dva dijela. Jedan ostaviti u prirodnoj boji, a u drugi dodati izribanu

čokoladu. Na padelu se stavi bijeli papir dobro namazan mašću ili margarinom,

od smjese se prave kuglice, slože na padelu i lagano svaka pritisne prstom. Favete

sušiti u peći na laganoj temperaturi (oko 100°C) oko pola sata.

Eto drage i dragi moji. Pokušajte, pa da sačuvamo lijepe običaje…

Željko Krnčević