2 min. čitanja

Panamski kanal ostaje bez vode!

Panamski kanal ostaje bez vode!
Foto: Pixabay

Panama je oduvijek bila pojam vlažne klime i velike količine padalina. No posljednjih godina kiše je sve manje, vodostaj u kanalima je sve plići pa se sve intenzivnije počelo pričati o tome kako je ugrožen opstanak Panamskog kanala, ključne prometne žile kucavice između Atlantskog i Tihog oceana.

Četiri od posljednjih sedam godina donijele su neviđene suše području Paname, prisiljavajući upravu kanala da smanji gaz i tako ograniči tonažu brodova koji prolaze kanalom. U godinama kad nije bilo suše, probleme su radile razorne oluje.

Foto: Pixabay

S druge strane, svake godine raste potražnja za pitkom vodom budući da se drastično povećao broj stanovnika glavnog grada. Sve to navelo je upravu i inženjere Panamskog kanala da krenu u razvoj 2 milijarde dolara vrijednog projekta pronalaska novog izvora vode, piše gCaptain.

Panamski kanal otvoren je 1914. godine i tada je proglašen pravim inženjerskim čudom. Dug je 80 kilometara, povezuje Atlantski ocean s Pacifikom te je nezaobilazan vodeni prometni pravac za brodove koji se kroz sustav brana i hidrauličkim pogonom podiže do umjetnog jezera i dalje transportira na drugu strana kanala.

Prije nekoliko godina kanal je proširen no bazeni koji su napravljeni kako bi se štedjela voda nisu nadoknadili njezin gubitak pa tamošnji inženjeri sada traže nove načine kako spriječiti isušivanje ključnog dijela kanala. Nekoliko je rješenja – od preusmjeravanja vode iz drugih izvora, korištenje otpadnih voda do postupka desalinizacije mora.

Foto: Pixabay

Panama je posljednjih godina suočena sa sušama, ali i i razornim olujama, a rezervoari nisu dovoljno veliki kako bi pohranili višak vode za eventualna sušna razdoblja. Intenzivne kiše su 2010. godine umalo srušile jednu od brana kanala pa je plovni put privremeno bio zatvoren, prvi put u 20 godina.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.