2 min. čitanja

STIŽE PROMJENA VREMENA Jako jugo, obilna kiša i grmljavina

STIŽE PROMJENA VREMENA Jako jugo, obilna kiša i grmljavina
Foto: Ivan Toman

Čini se da je razdoblje suhog i stabilnog vremena iza nas, jer nas u danima koji slijede čeka dosta kiše. Državni hidrometeorološki zavod već u noći i ujutro prognozira pretežno oblačno, povremeno uz kišu, mjestimice i obilniju.

Na Jadranu su lokalno mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito u Dalmaciji. Prijepodne postupan prestanak oborine, a zatim i djelomično razvedravanje, najprije na zapadu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, potom i sjeverozapadni. Na Jadranu umjeren i jak jugozapadnjak i jugo, a prolazno i sjeverozapadnjak.

Jutarnja temperatura uglavnomAnaliza za listopad od 7 do 11, na Jadranu između 13 i 17, a najviša dnevna od 11 do 16 na kopnu te između 17 i 21 °C na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, prognozira DHMZ.

Nakon kratkog razvedravanja, u srijedu nas čeka novo pogoršanje vremena.

Idućih će dana unutrašnjost Dalmacije i gorje biti pretežno oblačni, često uz kišu i grmljavinu. U sjevernim kopnenim predjelima najviše sunčana vremena vjerojatno će biti u srijedu, kada će kiša padati tek u noći. U četvrtak će s umjerenim jugozapadnim i južnim vjetrom stizati topliji zrak pa će temperatura zraka biti osjetno iznad prosjeka.

Na Jadranu će u srijedu ponovno zapuhati umjereno i jako jugo, naoblačit će se i padati kiša. Kiša će uglavnom u Dalmaciji biti i obilna te će se zadržati sve do kraja radnog tjedna. Najviše sunčanih razdoblja bit će na sjevernom Jadranu, osobito u petak kada će zapuhati bura.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

https://twitter.com/DHMZ_HR/status/1455127981148438528?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1455127981148438528%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FDHMZ_HR2Fstatus2F1455127981148438528widget%3DTweet

Analiza za listopad Zorana Vakule

– U ovogodišnjem smo listopadu spoznali raznolika lica jeseni – od topline, na neke dane čak i rekordne za doba godine, do hladnoće, te od vrlo suhoga vremena do čak vrlo kišnoga. Unatoč tome, kao i prognozi u većini Hrvatske o vjerojatno ne odviše topla sljedeća 2 mjeseca – i ova godina diljem Lijepe Naše bit će među toplijima u povijesti mjerenja. Srećom za mnoge, vjerojatno ne među njih 10, kakve su bile prošle. Barem ne na našem lokalnom nivou – predviđa Zoran Vakula.

– Premda su posljednji listopadski dani ponegdje bili topli kao rijetko kada u povijesti mjerenja potkraj listopada, kao primjerice u Dubrovniku; i početkom mjeseca je mjestimice u kopnenom području nadmašena dosadašnja rekordno visoka temperatura zraka na neke nadnevke – listopad je ipak diljem Hrvatske bio barem malo hladniji od prosječnoga, a ponegdje i više, barem prema preliminarnoj analizi srednje mjesečne temperature zraka na glavnim meteorološkim postajama DHMZ-a. Naravno, kao i uvijek, konačni sud i službene klimatološke ocjene dat će nakon detaljne analize klimatolozi DHMZ-a – kaže Vakula.

Zbog ukupne količine oborine ovaj će listopad dobiti uistinu raznolike ocjene jer je zabilježen i znatniji višak oborine u odnosu na prosjek, a i znatniji manjak. Stoga će klimatološka ocjena vjerojatno biti od “vrlo sušno”, u primjerice Senju, do “vrlo kišno”, u primjerice Sisku i Komiži. No, zanimljivo je primijetiti kako će na većini uobičajenih predstavnika pojedinih regija u kojima živi ponajviše stanovnika – u Osijeku, Zagrebu, Gospiću, Kninu, Splitu i Dubrovniku – listopad prema ukupnoj količini oborine vjerojatno dobiti ocjenu “normalan”.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Studeni donosi naglu promjenu vremena – U Dalmaciji se do kraja tjedna očekuju ogromne količine kiše
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.