Studeni donosi naglu promjenu vremena – U Dalmaciji se do kraja tjedna očekuju ogromne količine kiše

Photo: Boris Kačan

Studeni je posljednji mjesec klimatološke jeseni, a već do kraja tjedna na obalu donosi obilne oborine i iznadprosječnu temperaturu za ovo doba godine. 

U noći s ponedjeljka na utorak nad sjevernom Italijom formirat će se sekundarni ciklonalni centar koji će našem području donijeti obilnu kišu. Do kraja tjedna u mnogim dijelovima Dalmacije past će preko 100 litara kiše po četvornom metru, a ponegdje i do 200 litara što bi moglo uzrokovati poplave, piše Dalmacija Danas.

Kasno navečer sa zapada stiže jače naoblačenje s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, prema kraju dana očekuje se jačanje juga koje će na riječkom području, za koje je izdano narančasto upozorenje, tijekom večeri imati udare i do 100km/h. Na riječkom području moglo pasti i više od 50 mm kiše po četvornom metru.

Tijekom noći i ujutro očekuju se obilne padaline praćene grmljavinom i u Dalmaciji. Na splitskom području udari juga mogli bi dosegnuti 90km/h.

Posebno upozorenje izdano je i za nautičare. Pomorski meteorološki centar Split upozorava kako će na sjevernom i srednjem, od poslijepodne i na južnom Jadranu udari juga biti 35-50 čvorova, more 5, a moguće su i nevere. Sutra smirivanje vremena.

No nove nevolje po jugu stižu nam već u srijedu, jugo će jačati tijekom cijelog dana, a popodne i navečer opet se očekuju olujni udari.

Najveća količina kiše očekuje se u četvrtak, a ponegdje na Jadranu moglo bi pasti više od 50 litara kiše po četvornom metru.

Smirivanje vremena očekuje se u petak.

 

J.K.