1 min. čitanja

Studeni donosi naglu promjenu vremena – U Dalmaciji se do kraja tjedna očekuju ogromne količine kiše

Studeni donosi naglu promjenu vremena – U Dalmaciji se do kraja tjedna očekuju ogromne količine kiše
Photo: Boris Kačan

Studeni je posljednji mjesec klimatološke jeseni, a već do kraja tjedna na obalu donosi obilne oborine i iznadprosječnu temperaturu za ovo doba godine.

U noći s ponedjeljka na utorak nad sjevernom Italijom formirat će se sekundarni ciklonalni centar koji će našem području donijeti obilnu kišu. Do kraja tjedna u mnogim dijelovima Dalmacije past će preko 100 litara kiše po četvornom metru, a ponegdje i do 200 litara što bi moglo uzrokovati poplave, piše Dalmacija Danas.

Kasno navečer sa zapada stiže jače naoblačenje s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, prema kraju dana očekuje se jačanje juga koje će na riječkom području, za koje je izdano narančasto upozorenje, tijekom večeri imati udare i do 100km/h. Na riječkom području moglo pasti i više od 50 mm kiše po četvornom metru.

Tijekom noći i ujutro očekuju se obilne padaline praćene grmljavinom i u Dalmaciji. Na splitskom području udari juga mogli bi dosegnuti 90km/h.

Posebno upozorenje izdano je i za nautičare. Pomorski meteorološki centar Split upozorava kako će na sjevernom i srednjem, od poslijepodne i na južnom Jadranu udari juga biti 35-50 čvorova, more 5, a moguće su i nevere. Sutra smirivanje vremena.

No nove nevolje po jugu stižu nam već u srijedu, jugo će jačati tijekom cijelog dana, a popodne i navečer opet se očekuju olujni udari.

Najveća količina kiše očekuje se u četvrtak, a ponegdje na Jadranu moglo bi pasti više od 50 litara kiše po četvornom metru.

Smirivanje vremena očekuje se u petak.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.