VIDEO Najskuplje grožđe na svijetu – Jedan grozd postigao cijenu od 12 tisuća kuna

Foto: Screenshot/Youtube

Što sve možete kupiti za 12 tisuća kuna? Manji rabljeni automobil, kvalitetniju kutnu garnituru, ali i nešto više od pola kilograma grožđa. Da, dobro ste pročitali. Riječ je o najskupljoj sorti grožđa na svijetu, koja raste samo na jednom mjestu.

Ruby Roman naziv je stolne sorte crvenog grožđa koja se isključivo uzgaja i prodaje u japanskoj prefekturi Ishikawa, na obali Japanskog mora, a bobica može dosegnuti veličinu ping pong loptice. Ova sorta uzgaja se u staklenicima kako bi vinogradari imali bolju kontrolu nad procesom uzgoja. Prvi urod ove japanske sorte pušten je u prodaju 2008. godine, kada je jedan grozd od 700 grama prodan za 980 dolara.

Cijena ovog ekskluzivnog grožđa ubrzo je odletjela u nebo pa je 2016. godine na aukciji na veletržnici u Kanazawi jedan grozd od 700 grama prodan za nevjerojatnih 8400 dolara.

Najveća cijena za jedan jedini grozd ove japanske sorte postignut je prošle godine na aukcijskoj prodaji, gdje je 700 grama prvoklasnog Ruby Romana prodano za čak 12 tisuća dolara.

Što ga čini toliko skupim?

Ono zbog čega Ruby Roman postiže ovako enormno visoku cijenu jest njegova ekskluzivnost, ali i postupak uzgoja kojim se postiže točno određena nijansa crvene boje te gramaža bobice koja ne smije biti lakša od 20 grama. Uz to Ruby Roman mora imati više od 18% šećera.

Voće se u japanskoj kulturi oduvijek smatralo luksuzom i najčešće se darivalo kao poklon. Sorta Ruby Roman ne postiže uvijek visoku cijenu. Sve ovisi o tome kakva je bila godina i koliko je sorta dostigla željeni izgled i okus.

Pa tako postoji superior kategorija koja čini 90% uroda te special superior kategorija koji čini 10% uroda, a upravo ovi potonji dostižu astronomsku cijenu. No ima još jedna kategorija Ruby Roman grožđa koju si mogu priuštiti samo najbogatiji Japanci. Tzv. premium kategorija je nešto što svaki japanski vinogradar iz prefekture Ishikawa priželjkuje uzgojiti jer upravo ta kategorija postiže cijenu po grozdu od 1000 dolara.

Foto: Screenshot/Youtube

Dozrijevanje svakog grozda ove sorte pomno se prati i njeguje kako bi finalni grozd imao željenu masu i istu veličinu bobica. Berba se odrađuje u srpnju, isključivo ručno, bez strojeva. U prodaju se pušta samo onaj urod koji je dostigao željeni standard.

Japan godišnje proizvede oko 163 tisuće tona grožđa, od čega u prodaju ide tek 25 tisuća grozdova sorte  Ruby Roman.

 

J.K.