Francuska oslobodila britansku koćaricu koja je zaplijenjena prošli tjedan

Foto: Youtube / Screenshot

Francuska je oslobodila britansku koćaricu koju je zaplijenila prošli tjedan u francuskim vodama, objavila je u utorak Velika Britanija te pozdravila odluku francuskog predsjednika da odgodi uvođenje trgovinskih sankcija Britaniji zbog spora o ribolovu.

Spor oko prava na ribolov nakon brexita kulminirao je prošle srijede kada je Francuska zaplijenila britanski ribarski brod Cornelis Gert Jan u francuskim vodama blizu luke Le Havre, prenosi N1.

Upitan o tom brodu, britanski ministar okoliša George Eustice je rekao:

– Da. Saznao sam da je plovilo sada oslobođeno.

Vlasnika broda nije bilo moguće odmah kontaktirati, navodi Reuters. Podaci o praćenju broda pokazuju da se plovilo nalazi u Le Havreu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u ponedjeljak rekao da odgađa trgovinske sankcije Britaniji kako bi pregovarači s obje strane mogli raditi na novim prijedlozima za smirivanje spora oko prava na ribolov nakon brexita.

– To je odluka Francuza da se povuku iz prijetnji koje su uputili. Pozdravljamo to – rekao je Eustice za Sky News.

Macron je u ponedjeljak rekao da će njegova vlada odgoditi uvođenje sankcija Britaniji u sporu oko ribolova do utorka u ponoć dok dvije strane ne razmotre nove prijedloge za rješenje spora.

https://twitter.com/remkorteweg/status/1453657449077018629

Francuska tvrdi da Britanija ne poštuje dogovor o ribolovu u britanskim vodama nakon brexita i ranije je najavila da će od ponedjeljka u ponoć odgovoriti strožim kontrolama kamiona koji dolaze iz Britanije te da će zabraniti pristajanje britanskim koćaricama u francuskim lukama.

– Ovog poslijepodneva nastavljeni su razgovori na osnovi prijedloga koji sam iznio premijeru Johnsonu. Pregovori se moraju nastaviti – rekao je Macron u ponedjeljak novinarima na rubu klimatske konferencije u Glasgowu.

– Vidjet ćemo gdje smo sutra na kraju dana, hoće li se stvari zaista promijeniti – naglasio je.

D.G.