1 min. čitanja

VIDEO Proključalo more uz škotsku obalu – Otkrili nimalo bezazlen uzrok

VIDEO Proključalo more uz škotsku obalu – Otkrili nimalo bezazlen uzrok
Foto: Screenshot/Facebook

Neobjašnjiva pojava u moru iznenadila je u nedjelju stanovnike škotske pokrajine Južni Ayrshire. More je izgledalo kao da ključa, a o svemu su obaviještene Škotska agencija za zaštitu okoliša i Škotske vode.

Prve informacije govorile su o puknuću kanalizacijske cijevi, no u komunalnoj tvrtki Škotske vode tvrde da na tom području nema cjevovoda te da nisu zaprimili dojavu o problemima na mreži na tom području.

Škotska agencija za zaštitu okoliša jučer je otkrila uzrok neobičnog pjenušanja mora, izvijestivši javnost kako je riječ o otpadnim vodama s odlagališta na obližnjoj farmi. Naime, oborinske vode pomiješale su se s otpadom te su kroz “dopušteno rutinsko ispuštanje” završile u moru.

Kažu kako je riječ o tzv. procjednoj vodi koju će uzorkovati i ispitati da vide zadovoljava li postavljene parametre za ispuštanje u okoliš.

Škotsku su posljednjih dana pogodile obilne oborine koje su u nekim dijelovima zemlje donijele i poplave. Kažu da se procjedna voda tretira i pročišćava prije ispuštanja u okoliš te da ovaj incident ne bi trebao ostaviti negativne posljedice.

Iz Škotske agencije za zaštitu okoliša ne isključuju ovakve pojave idućih dana i u drugim dijelovima zemlje, s obzirom na količinu oborina koje su pale posljednjih nekoliko dana. No poručuju kako je riječ o kratkotrajnim epizodama i da stanovništvo ne bi trebalo biti zabrinuto.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.