2 min. čitanja

Hoće li napokon krenuti obnova arhitektonskog remek djela uz samu obalu?

Hoće li napokon krenuti obnova arhitektonskog remek djela uz samu obalu?
Foto: Rikardo Škorlić

MAKARSKA – Prošli vikend organizirana je akcija čišćenja bivšeg dječjeg lječilišta u Krvavici, smještenog u borovoj šumi uz samo more, a koje je široj javnosti poznato kao devastirano arhitektonsko remek djelo, izgrađeno po projektu arhitekta Rikarda Marasovića sredinom 1960-tih. Akcija čišćenja izazvala je veliki interes lokalnog stanovništva, ali i stranaca.

Mjesto Krvavica, smješteno u općini Baška Voda na sjeverozapadnoj granici grada Makarske, već je neko vrijeme u fokusu projekta GRADOVI-BOLNICE, koji je dio dvogodišnjeg programa udruge f.act iz Graza.

Foto: Rikardo Škorlić

Tijekom prošlog vikenda ova lokacija nekadašnjeg vojnog, a potom i dječjeg lječilišta okupila je brojne sudionike u ekološko-edukativnom programu zvanom LIJEČENJE LJEČILIŠTA, a koji je udruga iz Graza organizirala sa udrugama Intermundia iz Zagreba i mART iz Makarske.

Ideja i potreba čišćenja lječilišta u Krvavici od strane mještana postoji već dulje vrijeme. Slučajni prolaznici, mnogi znatiželjnici i turisti svakodnevno koriste taj prostor za razgledavanje, fotografiranje i istraživanje pa je, kažu organizatori akcije, bio red da se prostor ovog arhitektonskog remek djela očisti.

Foto: Rikardo Škorlić

Uklonjeno je staklo i otpad na prilazu i u prolazu kroz objekt, a sve će biti zbrinuto u dogovoru s komunalnim poduzećem Gradina Baška Voda. Kompleks nije ni približno doveden u red pa će se ovakve akcije čišćenja nastaviti i u budućnosti.

U subotu je bilo organizirano čišćenje dijela objekta, a sudionici su u nedjelju imali prilike sudjelovati u terapijskoj šetnji od Makarske do Krvavice tijekom koje su fotografirali prirodu i objekt u njoj. Fotografije će biti dio skorašnje virtualne izložbe.

Sudionici su potom kroz arhitektonske priče u hodu mogli doznati brojne zanimjivosti vezane uz ovo građevinsko čudo samozatajnog arhitekta Rikarda Marasovića, dok je završni dio programa uključivao radionicu kreativne vizualizacije naziva ŠTO BI BILO KAD BI BILO.

Foto: Rikardo Škorlić

Veliki interes koji je pokazala akcija čišćenja već dugo zapuštenog objekta, pokazala je potrebu lokalne zajednice za organiziranom brigom i održavanjem vrijednog prostora koje kompleks bivšeg lječilišta obuhvaća. Akcija čišćenja, kao i društveno kulturni program, pokazali su se vrlo učinkovitim događajem koji je okupio mještane Krvavice, i sve zaljubljenike u taj prostor iz Makarske, Omiša, Splita, Brača, Zagreba i Graza.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.