STVARNI IRON MAN Britanska mornarica testira prototip odijela za letenje

Foto: Britanska ratna mornarica / Youtube / Screenshot

Britanskim vojnim šefovima bila je upriličena demonstracija futurističkog mlaznog odijela koji bi vojnicima trebao omogućiti letenje iznad ratnih zona brzinom većom od 130 kilometara na sat.

Svoje leteće odijelo predstavio je vojnom vrhu Richard Browning , osnivač Gravity Industries i ‘stvarni Iron Man’, piše Daily Mail.

Osobni leteći stroj, za kojeg Browingova tvrtka tvrdi da je “prvi takav u svijetu”, pokreće pet plinskih turbina i sposoban je doseći visine do 3.700 metara.

Glasnogovornik vojske je ispričao da je ova demonstracija trebala pokazati primjenjiv potencijal mlaznog odijela za britansku vojsku.

Browning je u demonstracijskom letu poletio i sletio na haubu obližnjeg džipa i na krov kabine kamiona prije nego što je odletio na balkon prepun vojnih promatrača.

Mnogi od prisutnih iskoristili su priliku i snimili fotografiju sada već poznatog ‘Jet Mana’ u akciji.

No ovo nije to prvi put da Browning koristi svoje odijelo kako bi impresionirao pripadnike britanskih vojnih snaga. Ranije ove godine demonstrirao je potencijal korištenja osobnog letećeg odijela na moru, u sklopu diverzantskih vježbi upada i ukrcavanja na brod.

Isto tako, 2019. godine obletio je i britanski ratni brod HMS Queen Elizabeth uslijed pomorskih vojnih vježbi održanih u američkoj saveznoj državi Maryland.

Razvoj letećeg odijela

Browning je 2016. krenuo u eksperimentiranje s konceptom “korištenja ljudskog uma za ravnotežu i kontrolu tijela u strukturi leta”, dodajući snagu u obliku mikro plinskih turbina (mlaznih motora ). Njegov razvojni put, koji je kulminirao prvim letom u studenom 2016., bio je predmet predavanja na TED konferenciji 2017. i publikacije “Taking on Gravity”.

Browning je dobio početno ulaganje i pokrenuo tvrtku Gravity Industries u travnju 2017. zajedno s časopisom WIRED i Red Bullom. Javne demonstracije izuma uključivale su preko 100 letova u 33 zemlje. Nekoliko medija ga je nazivalo “stvarnim Iron Manom”. 

Časopis TIME označio je mlazno odijelo kao jedan od najboljih izuma 2018. 

Gravity Industries je u studenom 2019. uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda za najbrži let mlaznim odijelom, kojeg kontrolira tijelo pri brzini od 135 km/h.

Gravity Industries sada sačinjava stalni tim od sedam članova sa sjedištem u Salisburyju u Velikoj Britaniji i ima mrežu podrške diljem svijeta. Gravity također ima širok raspon partnerstava s britanskim, američkim i europskim vojskama, te nizom organizacija za traženje i spašavanje.

Tvrtka je planirala pokrenuti Gravity Race Series u ožujku 2020. na Bermudama, ali je to odgođeno zbog COVID-a

D.G.