2 min. čitanja

VIDEO U zamjenu za vanjski dug Ekvador proširuje morski rezervat Galapagosa

VIDEO U zamjenu za vanjski dug Ekvador proširuje morski rezervat Galapagosa
Foto: Pixabay

UN-ova konferencija o klimatskim promjenama iznjedrila je neke novosti, a prva velika preobrazba okoliša očekuje državu Ekvador, odnosno njezin prekomorski rezervat na Galapagosu, koji će se proširiti za dodatnih 60 tisuća četvornih kilometara.

Najavio je to ekvadorski predsjednik Guillermo Lasso na UN-ovoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu. Zaštićeni dio otočja Galapagos prostire se na oko 70 tisuća četvornih kilometara Tihog oceana te je od matičnog Ekvadora udaljeno gotovo 1000 kilometara.

Foto: Otočje Galapagos/Wikipedia

Područje je bogato endemskim vrstama biljaka i životinja, a prije gotovo 200 godina otočje je zapelo za oko i Charlesu Darwinu, koji je na račun svojih zapažanja kreirao teoriju evolucije prirodnim odabirom.

Otočje Galapagos je prije 40-ak godina upisano na UNESCO-ov popis svjetske baštine kao “živi muzej evolucije”, a među najpoznatijim stanovnicima ovog otočja je golema galapagoška kornjača.

Foto: Pixabay

Kada područje morskog rezervata bude prošireno gospodarski ribolov biti će ograničen, a na nekim dijelovima i potpuno zabranjen.

– Intencija nas kao države je stvoriti novi morski rezervat koji će omogućiti nesmetanu migraciju brojnih morskih životinja, poput kitova, morskih pasa, kornjača, morskih lavova i slično – izjavio je ekvadorski ministar za okoliš Gustavo Manrique.

Taman kad smo pomislili kako je lijepo da postoje države čiji čelnici brinu o očuvanju prirode i endemskih vrsta, ekvadorski ministar obznanio je javnosti da se u proširenje morskog rezervata zapravo ide kako bi se Ekvadoru smanjio vanjski dug, koji trenutačno iznosi 46 milijardi dolara što je oko 45% ekvadorskog BDP-a.

Foto: Morska iguana/Pixabay

Procjenjuje se da će ovo biti najveća “zamjena duga” za očuvanje okoliša koja se dosad dogodila na globalnoj razini. No što god bila motivacija za proširenjem ovog zaštićenog područja, lijepo je znati da će jedan od najvećih prirodnih rezervata na svijetu ostati sigurno utočište za gotovo 3 tisuće životinjskih vrsta.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.