U petak kreće CRO ORC D-Marin prvenstvo Hrvatske

Foto: D-Marin

ŠIBENIK – D-Marin Mandalina i JK Val ponovno su domaćini CRO ORC prvenstva Hrvatske. Regata počinje u petak, 5. studenog, s prvim startom u 12 sati, u prekrasnom šibenskom arhipelagu i traje sve do nedjelje popodne, nakon čega slijedi dodjela nagrada. 

Na regati se očekuje 16 posada s područja Istre i Kvarnera pa sve do Dubrovnika. Prijavile su se i dvije najbolje češke posade. Jedna od njih, posada Hebe V, 2019. godine osvojila je drugo mjesto na ORC Svjetskom prvenstvu koje se jedrilo u Šibeniku.

Posade će snage odmjeriti u štap polju ispred Zlarina, dok je u planu i jedno navigacijsko jedrenje od dvadesetak nautičkih milja. Konkurencija nikad nije bila jača, tako da natjecatelje očekuje neizvjesna regata do samog kraja. 

ORC International u Hrvatskoj se primjenjuje više od dvadeset godina. Riječ je o sustavu razvrstavanja koji koriste svjetska i europska prvenstva i zahvaljujući kojem se različite jedrilice izjednačavaju. Navedeno posadama omogućuje izjednačeno natjecanje, bez obzira na vrstu i veličinu jedrilice.

U D-Marinu smatraju da je promicanje jedriličarskog sporta i rekreacijskog yachtinga, kao i destinacije u kojima se natjecanja održavaju od iznimne važnosti za pozicioniranje Hrvatske kao jedne od najljepših destinacija za jedrenje u Europi.

D.G.