3 min. čitanja

MISTERIOZAN POMOR Gomila rakova, hlapova i jastoga isplivalo na engleske plaže

MISTERIOZAN POMOR Gomila rakova, hlapova i jastoga isplivalo na engleske plaže
Foto: Sharon Bell

Još nije jasno što je uzrokovalo pomor nekoliko tisuća rakova duž ušća rijeke Tees i na susjednim plažama u sjeveroistočnoj Engleskoj, no velik broj uginulih rakova posljednjih je tjedana uzbunio tamošnje mještane i stručnjake.

Najveći broj uginulih rakova pronađen je u okolici gradova Marske i Saltburn, a ova je pojava prvi put zabilježena još početkom listopada u primorskom ljetovalištu Seaton Carew u okrugu Durham te Redcaru u sjeveroistočnoj Engleskoj, kao i nešto sjevernijem Seahamu, izvijestio je britanski The Guardian.

Konzervativni britanski zastupnik Jacob Young iz Redcara prvi je ukazao na ovaj problem te pokrenuo istragu nakon što je u razgovoru za regionalni dnevnik The Northern Echo izrazio veliku zabrinutost za neuobičajenu pojavu na obalama Engleske. Pojedini su mještani pojavu nazvali „apokaliptičnom“, poput bivše zastupnice iz Redcara Anne Turley, a najgorim prizorima svjedočili su prošlog tjedna mještani gradića Marske. Velik broj uginulih rakova već se raspadao na okolnim plažama, a među njima je uočen i manji broj još uvijek živih i slabo pokretnih životinja, prenosi ekovijesnik.

Iako stručnjaci tek trebaju utvrditi točan uzrok pomora rakova, ekološke organizacije izražavaju svoju zabrinutost za ekosustav s obzirom da lokalna ribarska industrija već bilježi pad ulova jastoga i rakova za 95 %. Britanska agencija za okoliš (EA) trenutno surađuje s Centrom za okoliš, ribarstvo i znanost o akvakulturi (CEFAS) na pronalaženju uzroka pomora ovako velikog broja morskih rakova, a glasnogovornik agencije izjavio je da će analiza prikupljenih uzoraka uskoro otkriti pravi uzrok ove pojave.

Foto: Sharon Bell

– Uzorci morske vode, sedimenta, školjki i rakova prikupljeni su i šalju se na analizu u naše laboratorije kako bi se otkrilo je li onečišćenje utjecalo na pomor ovako velikog broja životinja“, rekao je glasnogovornik. „Uzorke smo također podijelili s laboratorijima CEFAS-a radi analize potencijalnih oboljenja.

Kao mogući uzrok navode se lokalno onečišćenje, neuobičajene vremenske pojave, kao i mogućnost bolesti, no u ovom trenutku još nema dokaza koji povezuju smrt rakova s ​​nedavnim nasukavanjem morskih sisavaca i ptica diljem Ujedinjenog Kraljevstva i susjednih zemalja.

Foto: Sharon Bell

Prošlog mjeseca ITV News je izvijestio o pretpostavci da bi uzrok mogli biti podvodni kablovi za napajanje električnom strujom, koji prema rezultatima dosadašnjih istraživanja mogu ometati ponašanje rakova. CNN je pisao i da su Britanski nadzornici za zaštitu okoliša pokrenuli su istragu nakon što je tisuće mrtvih morskih stvorenja isplivalo na plaže u sjeveroistočnoj Engleskoj.

– Prekrasno jutro, uobičajena šetnja Marske do Saltburna, ali ovako nešto nikad nisam vidjela. Ponegdje do struka duboko u morskim algama, prepunih tisuća mrtvih i živih rakova i jastoga, svih vrsta. Suprug i ja proveli smo sate vraćajući sve što je još bilo živo natrag u more, ovdje nešto jako, jako nije u redu – napisala je Sharon Bell na Facebooku, koja je i snimila zabrinjavajuće fotografije.

Foto: Sharon Bell

No, odgovarajući na sugestije da bi za ovu pojavu mogao biti odgovoran novi podvodni interkonektorski kabel od Northumberlanda do Norveške, National Grid je priopćio da su kablovi dobro zakopani u morsko dno, izrađeni od čelika i malo je vjerojatno da ih divlje životinje mogu oštetiti.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

ČUDNA FASCINACIJA Smeđi rakovi opčinjeni podmorskim kablovima za obnovljive izvore energije
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.