1 min. čitanja

Nema dodatnog oporezivanja marina, obračun koncesije ostaje nepromijenjen

Nema dodatnog oporezivanja marina, obračun koncesije ostaje nepromijenjen
Foto: Vedran Karuza / ACI

Najava da će se sporedne djelatnosti u marinama tretirati kao potkoncesije digla je pravu buru među članicama Udruženja marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, no nakon razgovora s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) utvrđeno je kako je došlo do nesporazuma te da obračun koncesijske naknade ostaje nepromijenjen.

Iz HGK podsjećaju da su još početkom rujna članice Udruženja marina HGK dobile obavijest o Obračunu koncesijske naknade za Ovlaštenike koncesije koji imaju sklopljene ugovore o potkoncesijama, kojom su obavještene da će se sve potkoncesijske djelatnosti dodatno oporezivati.

Stoga je Udruženje marina HGK na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj u sklopu Biograd Boat Showa, ugostilo Ninu Perko, ravnateljicu Uprave pomorstva u MMPI-u, kako bi upozorilo nadležne institucije na ozbiljne posljedice za ukupni nautički sektor ukoliko dođe do takvog načina obračuna koncesijske, odnosno potkoncesijske naknade.

Predstavnici marina istaknuli su kako već plaćaju fiksni i varijabilni dio na ime koncesije na pomorskom dobru.

– Fiksni dio plaća se na osnovi zauzete površine, a varijabilni dio na osnovi prihoda. Sve to ulazi u ukupan prihod, od čega marine plaćaju određeni postotak na ime varijabilnog dijela – pojasnio je predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak, dodavši kako su nakon razgovora s ravnateljicom Perko utvrdili da je sporni dopis neispravno protumačen, u smislu da se navedeni obračun nikako ne odnosi na sporedne djelatnosti kao što su ugostiteljstvo, čarter, i razne usluge koje se obavljaju na prostorima marina, već isključivo na one djelatnosti s kojima marine imaju sklopljene Ugovore o potkoncesiji.

Na kraju je zaključeno da obračun koncesijske naknade za ovlaštenike koncesija u odnosu na sporedne djelatnosti ostaje nepromijenjen, a Udruženje je zahvalilo Ministarstvu na dijalogu i podržalo daljnju suradnju, prvenstveno vezano uz donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, ističu iz Hrvatske gospodarske komore.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.