Potpisan ugovor za pročišćavanje u aglomeraciji Nin-Privlaka-Vrsi

Foto: Boris Kačan

NIN/VIR – Ugovorom koji je  direktor Vodovod Vir Hrvoje Bašić potpisao s predstavnikom austrijske kompanije Strabag AG, stavljen je potpis na projekt ugradnje uređaja za pročišćavanje za aglomeraciju Nin, Privlaka i Vrsi. 

Riječ je o ključnom segmentu projekta Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin, Privlaka i Vrsi ukupne vrijednosti 551 milijuna kuna a PDV-om. U prisustvu predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnog poduzeća Hrvatske vode i članova uprave Strabag Hrvatska, potpis na ugovor veći od 100 milijuna kuna stavili su direktor Vodovod Vira Hrvoje Bašić i Strabagov menadžer i član uprave austrijske građevinske kompanije Reinhard Bodner. Prije nego je stavio potpis na ugovor, direktor Bašić zahvalio se Ministarstvu okoliša i energetike, potom Hrvatskim vodama i zamjeniku generalnog direktora Valentinu Dujmoviću, Zadarskoj županiji i županu Božidaru Longinu, svim jedinicama lokalne samouprave i općinskim načelnicima na čelu s ninskim gradonačelnikom Emilom Ćurkom te svim djelatnicima tvrtke Vodovod Vir.

Foto: Kažimir Škrbić

– Ovim ugovorom stekli smo sve uvjete za nesmetano, kontinuirano i civilizirano pružanje usluga odvodnje na području Nina, Privlake i Vrsi. Naveo bih kako smo proteklih šest-sedam godina imali vrlo pozitivnu atmosferu na ovom projektu. Raditi ovako velike projekte uz podršku četiri jedinice lokalne samouprave velika je stvar, jer su se projekti odvijali bez povišenih tonova ili nesporazuma – naveo je Hrvoje Bašić. Dodao je još nešto:

– Prije pet-šest godina Općina Vir dala je zeleno svjetlo da zajedno idemo u ovaj projekt, a sada je i virska aglomeracija spremna za potpisivanje ugovora o sufinanciranju. Tenderi su spremni i čekamo odobrenje da krenemo u postupak. Zato se nadam kako ćemo i u budućnosti imati priliku dobro surađivati – kazao je direktor virske vodovodne tvrtke, koja je investitor ninskog, privlačkog i vrškog aglomeracijskog projekta. Tako je na ključan segment sustava javne odvodnje aglomeracije Nin, Privlaka i Vrsi stavljen potpis investitora i izvođača radova s rokom za projektiranje i izgradnju od 39 mjeseci, uključujući period testnog rada. To znači kako će uređaj za pročišćavanje naziva Grgur biti gotov za dvije godine.

Strabagov tehnički menadžer i član uprave Reinhard Bodner također je iskazao zadovoljstvo dobivenim poslom i činjenicom da će se posao izvoditi na području Hrvatske. 

– Hrvatska je jako bogata zemlja. Srećom, poznajem Hrvatsku već mnogo godina pa mogu kazati kako imate prekrasnu prirodu, kulturu i ljude, ali i pravo bogatstvo voda koje treba zaštiti. Zato smo ovdje kao predstavnici tvrtke koja sa svojih 75 tisuća djelatnika, među ostalim, radi i na takvim poslovima. Možete biti sigurni kako ćemo uspješno završiti dobiveni posao – obećao je Bodner. 

Europska unija osigurat će za cijeli projekt aglomeracije 71,6 posto iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., državna tvrtka Hrvatske vode sudjelovat će u realizaciji projekta s 10,7 posto, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike također s 10,7 posto, dok će preostalih 7 posto investirati tri jedinice lokalne samouprave – Nin, Privlaka i Vrsi. Direktor Južnog sliva i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović bio je jedan od onih kojima je upućeno najviše zahvala. 

Foto: Kažimir Škrbić

– Ovaj aglomeracijski projekt vrjedniji je od pola milijarde kuna, pri čemu jedinice lokalne samouprave participiraju s 33 milijuna kuna. To je praktički poklon od pola milijarde kuna za stanovništvo ovog kraja. Prilika je bila sada i tko zna kada će ponoviti, pa treba čestitati svima koji su sudjelovali na pripremi ovog projekta. Uređaj za pročišćavanje je kruna projekta koji je trenutno na polovici realizacije mreže. Neće biti jednostavno izvesti ovaj projekt, ali očekujemo od izvođača da ga izvede u dvije godine, odnosno u rokovima i financijskom okviru kojega imamo – istaknuo je Dujmović. Za gradonačelnika Nina Emila Ćurka ovaj je aglomeracijski projekt daleko više od iznosa kilometarskih cijevi, tehničkih podataka, brojki, dozvola i investicijskog uloga.

– Previše sam emotivno vezan uz ovaj projekt na kojemu s kolegom Mustaćem radim već 16 godina. Konačno s potpisom ovom ugovora dolazimo u fazu realizacije onog najpotrebnijeg, a to je da Nin, Privlaka i Vrsi svoj daljnji razvoj baziraju na postojanju sustava vode i odvodnje. Trenutno je Zadarska županija vodeća po postotku gradnje, a pogotovo naš zapadni dio kojemu pripadaju Nin, Privlaka, Vrsi i Vir. Imali smo uspone i padove, ali projekt ipak privodimo konačnoj realizaciji – kazao je gradonačelnik Ćurko zahvalivši se gradskom pročelniku Ćurku, županu Longinu na podršci, direktoru Bašiću i inženjeru Vodovod Vira Ivanu Magašu.

– Najveća zahvala ide Valentinu Dujmoviću iz Hrvatskih voda. Otkad je Dujmović postao zamjenik generalnog direktora, pružena nam je svesrdna pomoć – dodao je Emil Ćurko, dok je župan Longin ukazao na činjenicu kako je Zadarska županija u ovom trenutku veliko gradilište.     

– Sretan sam zbog ovog aglomeracijskog projekta koji napreduje iz dana u dan. Nama su u ovom mandatu u Zadarskoj županiji najvažniji projekti odvodnje i vodovodizacije. Nemoguće je da ljudi u 21. stoljeću budu bez izbora pitke vode koja je izvor života, dok bez odvodnje nema razvoja gospodarstva i turizma kao naše najvažnije gospodarske grane. U ovom trenutku imamo dva aktivna projekta vrijednosti milijardu kuna, a još tri aglomeracije su pred potpisom – kazao je župan Zadarske županije i član Upravnog vijeća Hrvatskih voda Božidar Longin.  

 Ugovoru vrijednom 80,8 milijuna kuna bez PDV-a svjedočili su, pored virskog direktora Bašića, Strabagovog prokurista Bodnera, zamjenika direktora Dujmovića, župana Longina i gradonačelnika Ćurka, još načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja, načelnik Općine Vrsi Luka Perinić, načelnik Općine Vir Marino Radović, predsjednik virskog Općinskog vijeća Antonio Vučetić, tehnički direktor Strabag Hrvatska Nedim Zuhrić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove Grada Nina Jozo Mustać, inženjer Vodovod Vira Ivan Magaš i drugi.    

Foto: Kažimir Škrbić

Projekt stoljeća za Nin, Privlaku i Vrsi

Projekt ninske, privlačke i vrške aglomeracije obuhvaća izgradnju 104 kilometra kanalizacijske mreže, 34 crpne stanice, 31,6 kilometara sanacije vodovoda i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s podmorskim ispustom dužine 4,4 kilometra. Ovim projektom na području grada Nina te općina Privlaka i Vrsi ostvarit će se oko 80 posto priključenost na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, što je u odnosu na trenutnu pokrivenost više nego značajno povećanje. Za projekt je navedeno kako predstavlja ne samo poboljšan sustav odvodnje s pročišćavanjem otpadnih voda, nego je od iznimnog značenja za očuvanje okoliša, turistički razvoj područja te s viskom doprinosom u socijalnoj stabilnosti i smanjenju regionalnih razlika u Hrvatskoj. 

Strabag AG velika je europska tvrka

Strabag AG je austrijska građevinska tvrtka i jedan od vodećih ponuđača građevinskih usluga na prostorima srednje i istočne Europe s više od 75 tisuća djelatnika koji djeluju na više od 500 lokacija i na poslovima vrjednijima od 16,3 milijarde eura. Spektar djelatnosti tvrtke Strabag AG prostire se od pojedinačnih usluga i radova po mjeri, sve do ukupnih rješenja iz jedne ruke, ili od malih poslova do spektakularnih velikih projekata.

Kažimir Škrbić