3 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA Kotunjata ili kotonjada

ZEMLJA GURMANIJA Kotunjata ili kotonjada
Foto: Željko Krnčević

Vanka sipi kišica, prid buricu, jesen nam se polako uvlači i podvlači, pa podsjeća na duge zimske noći koje nam prethode i u kojima ćemo čekati proljetni ekvinocij. I tako, uvijek se nešto čeka. Tako sam se sjetio da nam u albumu „Kad padne cukar“, nedostaje jedan važni recept, primjeren ovom godišnjem dobu, a koji je u kalendaru za 2017. tiskala udruga Hrvatska žena iz Šibenika, a recepte sakupila draga mi teta Zdravka Najev, rođena Krnčević. Riječ je o Kotunjati, ili kako je neki zovu još i kotunjada, kotonjada, kitnikes, kitnkese…

Naziv je jednostavan, zasigurno su ga naše primorke (misli se na cijeli Jadran), preuzele iz kolačima bogate Slavonije, a koja je opet preuzela čisto njemački naziv (dunja je quitte), a to je quittenkäse što u prijevodu znači jednostavno – sir od dunja. Naša dunja, mirisna i podatna, simbol je plodnosti i ljubavi, a stavljala se na i u ormare kako bi bjenkarija (posteljina) mirisala. Od nje je dobra i rakija, dobra je protiv kašlja, a osušeni listovi su odlični za bolju probavu.

Moja sjećanja uz kotunjatu, naravno, sežu u rano djetinjstvo, što davno bijaše. U Šibeniku se dosta radila, ali mi se čini da je baš samih dunja bilo jako malo, za razliku od naših lipih zagora u kojima je ima i danas. U Šibeniku bi se plodovi ili kupovali ili dobivali od prijatelja, rodbine, kumova… No, jedna od moje dvije bake bila je iz Sinja, a tamo je bila „kotonjada“ nešto normalno. Tako sam ja kao dijete, naravno i kasnije, uživao i u „kotunjati“ i u „kotonjadi“. I opet nadiru opojni mirisi kuhinje, slatkasti i slasni. Već se počeo ložit špaker na drva. U kuhinji lijepo vruće, opuštajuće… Pripreme su fizički teške.

Foto: Željko Krnčević

Treba imati jaku ruku, pa i žulj dobiti da se dunje dobro očiste. Pa onda sjeckanje, kuhanje, miješanje, lijevanje u kalupiće, pa hlađenje, pa stavljanje oraha i listova lovora… Lijepo i krasno – slatkasto, ali i malo ljutkasto. Na Njegovom veličanstvu Nepcu je da odluči sviđa li mu se. A znate koja mi je kotonjada iliti kotunjata najdraža i najslasnija? Ona učinjena jeseni godine 1995. Zašto? Zato jer su se moji rođaci Dasenka i Niko i Danijela i Ines vratili u Drniš. I slavili smo i pivali i kuhali. I bilo je prekrasno. I onda smo napravili kotonjadu. Zajednički ubrali dunje, pripremali ih, kuhali, sušili, podijelili prijateljima, pa i uživali u njima. Jedan neopisivi osjećaj. Obiteljskog zajedništva…

A evo sad i receptića. Potrudite se i pokušajte, neće vam biti žao.

1 kg dunja 1 limun šećer

Po želji:

10 deka sjeckanih oraha

Dunje oprati, očistiti i narezane kuhati u malo vode. Kad su skuhane, dobro ocijediti i ispasirati te dodati sok od jednog limuna. Dobivenu smjesu izvagati i dodati joj šećera koliko teži. Kuhati još pola sata do sat uz stalno miješanje. Smjesu izliti u kalupe ovlažene hladnom vodom. Sušiti nekoliko dana.

Po želji se može u smjesu dodati i izmješati sjeckane orahe.

Foto: Željko Krnčević

A ovako za kotunjatu piše na kalendaru:

“Dok u konobi vrije mošt, dok gazda vrši pripreme za otakanje vina, domaćica je pronašla način da obraduje ukućane, jer su sazrele dunje.”

Željko Krnčević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.