2 min. čitanja

BURA U JAČANJU Crveni meteoalarm u Podvelebitskom kanalu – Krčkim mostom mogu samo osobna vozila

BURA U JAČANJU Crveni meteoalarm u Podvelebitskom kanalu – Krčkim mostom mogu samo osobna vozila
Foto: Crometeo / Ivica Jureša

SENJ – Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje u sustavu meteoalarma u Podvelebitskom kanalu, a narančasto na području Kvarnera zbog jake bure, koja u jačanju ide na vrlo jaku, mjestimice i olujnu. Najjači udari vjetra između 65 i 120 km/h.

Upozorenje za pomorce i vozače pod Velebitom

Još ujutro je moguća magla. Na sjevernom Jadranu, a od sredine dana i na dijelu srednjega, mjestimični udari bure u brzom jačanju na 35-55, u Velebitskom kanalu do 75 čvorova, a noću na južnom Jadranu udari juga 35-40 čvorova. Od sredine noći na otvorenom sjevernog Jadrana more ponegdje 5. Mjestimice nevere.

Hrvatski autoklub izvještava da je na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Senja, autocesti A7 Draga-Šmrika te lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama (s priključnim vozilom) i motocikle, a na magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Također, na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).

U pomorskom prometu zasad nema poteškoća, ali slijedi i jedna obavijest – trajekt na liniji Prapratno-Sobra isplovit će iz luke Sobra u ponedjeljak, 8.11.2021. god., u 16:00 sati, umjesto u 15:00 sati.

Grmljavinsko nevrijeme na jugu Dalmacije

Meteorolozi stoga pozivaju na oprez. Današnja bura koja je podno Velebita i olujna, sutra će prolazno jačati i proširiti se duž obale. Oblačan i kišovit početak radnog tjedna osobito će biti u Dalmaciji, gdje lokalno može biti grmljavinskog nevremena, ne samo u ponedjeljak, nego još i u utorak. U Dalmaciji će poslijepodne lokalno biti obilnije kiše, a prema noći na utorak, na krajnjem jugu raste vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme, prognozira meteorologinja DHMZ-a Petra Sviličić za HRT.

Na krajnjem jugu Hrvatske kiša češća u drugom dijelu dana, a prema noći raste vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme. Puhat će umjereno, potkraj dana i jako jugo koje će u noći okrenuti na buru. More malo do umjereno valovito, potkraj dana prema otvorenom ponegdje valovito.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.