Nigerija kreće u rat s piratima – U tome će im pomoći turski patrolni brodovi

Foto: Screenshot/Dearsan

Iako je ove godine zabilježen najmanji broj oružanih piratskih napada na teretne brodove u posljednjih 27 godina, Gvinejski zaljev i dalje spada među najrizičnija područja kada su u pitanju oružane pljačke stranih brodova. Nigerijske vlasti odlučile su se ozbiljnije obračunati s piratima pa su krenuli u obnovu svoje izviđačke flote.

Nigerija će od Turske nabaviti dva nova patrolna broda velike izdržljivosti namijenjena specijalnim snagama koje će motriti pirate na području Gvinejskog zaljeva. Uz to, brodovi će biti opremljeni za operacije potrage i spašavanja te za kontrolu krijumčara droge. 70-ak metara duga plovila bit će opremljena specijalnim senzorima te naoružanjem za pomorsku obranu, ističe portal Naval News.

Foto: Screenshot/Dearsan

Nigerija posljednjih godina ulaže velike napore kako bi suzbila piratstvo na području Gvinejskog zaljeva, što potvrđuju i podaci koje je nedavno objavio Međunarodni pomorski ured, a prema kojem je globalni broj incidenata izazvan piratskim napadima, ponajviše upravo u Gvinejskom zaljevu, u opadanju u odnosu na prethodna dva desetljeća.

Regija Gvinejskog zaljeva u prvih 9 mjeseci ove godine zabilježila je 28 napada pirata, što je gotovo dvostruko manje nego u istom periodu lani kada je broj piratskih oružanih napada bio 46. Veliku ulogu u tome imala je upravo Nigerijska mornarica, kojoj bi do 2024. godine trebali biti isporučeni novi ophodni turski brodovi.

 

J.K.