Ujedinjeni otočani predali Butkoviću inicijativu: “Vatrogasne postrojbe izjednačiti s pravima onih na kopnu!”

Foto: Facebook

Gradonačelnici i načelnici s otoka Brača, Šolte, Hvara, Visa, Korčule, Cresa i gradonačelnik Trogira danas su u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na ruke ministra Olega Butkovića uputili inicijativu na prijedlog Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu koju su potpisali svu navedeni dužnosnici, objavila je gradonačelnica Supetra, Ivana Marković.

– Tražimo da se vatrogasne postrojbe na otocima izjednače u pravima sa onim na kopnu.

U sadašnjem Zakonu vatrogasne postrojbe koje obavljaju protupožarnu djelatnost na otocima nemaju mogućnost besplatnog prijevoza svojim vozilima sa otoka na kopno i obrnuto, dok njihove kolege sa kopna imaju besplatne cestarine, mostarine i ostalo..

Ovom inicijativom, a koja je već i formalno upućena u javno savjetovanje komentarom na prijedlog Zakona tražimo da se u članak 47. Zakona doda da besplatan prijevoz imaju službena vatrogasna vozila vatrogasnih društava, postrojbi i ostalih koji obavljaju protupožarnu zaštitu na otocima te se tako izjednače sa svojim kolegama na kopnu koji imaju besplatne cestarine, mostarine ili tunelarine. Činjenica je da su predmetne postrojbe na otoku dovedene u nepovoljniju kategoriju od svojih kolega na kopnu i to samo jer su stanovnici otoka. Također, vatrogasci kada dođu do kopna i izvan Hrvatske u okviru EU imaju besplatnu cestarinu, mostarinu i sl.

Nadam se da će nadležni imati sluha za vatrogasce koji često riskiraju vlastite živote da bi obranili imovinu i ljudske živote. Pokriće takvih troškova puno bi značilo otočnim vatrogascima.

Hvala svima kolegama koji su podržali inicijativu – kazala je Ivana Marković.