Ivica Kostelić napreduje na najpoznatijoj offshore regati Transat Jacques Vabre

Foto: Facebook

U nedjelju je počela jedna od najpoznatijih offshore regata na svijetu Transat Jacques Vabre koja se jedri od Le Havrea u Francuskoj do otoka Martinique u Karipskom moru što je dionica od nekih 4500 nautičkih milja i prijeđe se za dvadesetak dana. Na regati sudjeluje i nekoć naš najbolji skijaš, a sad već prekaljeni jedriličar Ivica Kostelić koji jedri u kategoriji Class 40 na brodu Croatia Full of life zajedno s francuzom Calliste Antoineom.

Na Transat Jacques Vabre jedri se svake druge godine od 1993. Ove godine bilježi se najveći broj sudionika, čak 79 timova u dvoje, na četiri klase brodova i tri različite rute. Ivičina kategorija Class 40 jedri najkraću rutu, duljine oko 4600 nautičkih milja, iz Lorienta, jugozapadno prema Azorima, pa južno prolaze Cape Verde. Zatim okreću na zapad prema otoku Maritinik, koja teritorijalno pripada Francuskoj gdje ih se očekuje za od oko 17 do 22 dana.

– Prošla noć nije bila za one tankih živaca. Vjetar je rijetko premašivao 3-4 čvora, a morska struja kod otoka Ouessant (vrh Bretanje) bila je 4-5 čvorova i to protiv nas. Struja je manja sto je more pliće. Oko nas sve vrvi od pličina, neke hridi su vidljive, a neke je prekrila visoka plima. Sve te opasnosti skrivene su od oka u mrkloj noći, a posebno kad pada kisa, kao sinoć. Tko je hrabar (ili malo lud, kako se uzme) pokušat će slalomirati između hridi u pličinama i to je jedini način da se polagano probijaš prema naprijed. Tko je ostao u dubokom moru, on je bio prisiljen 3 sata tapkati na mjestu ili ga je kurenat odnio unatrag. Zapravo, možda je dobro da je bila noć pa nisam morao gledati kroz kakve škripce smo prošli sinoć… – opisao je današnji dan na regati Ivica Kostelić.

– Jedrimo prema Raz de Seine, predstoji nam još prelazak anticiklonalnog grebena (čitaj: bezvjetrice) na sjeveru Biskajskog zaljeva, a onda bi trebao uslijediti silazak prema rtu Finisterre u povoljnom vjetru. Trenutno vjetar 8 čvorova iz 285°, pretežno oblačno. Na brodu sve dobro. Trenutno držimo 16. poziciju u poretku. Čujemo se uskoro – zapisao je Ivica u brodski dnevnik.

U svojoj klasi sa 45 sudionika, Ivica je trenutno na 11. mjestu.

Redoslijed možete pratiti OVDJE, a sve se može pratiti i na YouTube kanalu Transat Jacques Vabre, gdje ćete redovno moći vidjeti i kako se odvija natjecanja.