2 min. čitanja

Obilježena 130. godišnjica Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju

Obilježena 130. godišnjica Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju
Foto: Jurica Gašpar

ROVINJ – Svečanim slavljem u Multimedijalnom centru u Rovinju započelo je obilježavanje 130. godišnjice rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković.

– Centar za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković” jedna je od najstarijih europskih ustanova takve vrste i jedna od temeljnih kulturno-znanstvenih komponenti novije povijesti našeg grada. Uloga i važnost Centra za istraživanje mora neupitna je. Tijekom 130 godina ovim rovinjskim znanstveno-istraživačkim domom upravljali su znanstvenici austrougarske monarhije, Kraljevine Italije, jugoslavenske federacije i konačno države Hrvatske. Ono što je zasigurno ostalo nepromijenjeno je zahtjevan, dugotrajni rad usmjeren ka novim otkrićima, saznanjima, razumijevanju i praćenju morskog svijeta u svim njegovim oblicima – ovom se prilikom uzvanicima obratio gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, Marko Paliaga.

Osim što je čestitao sadašnjim i bivšim djelatnicima Centra, njegovom predstojniku, Martinu Pfannkuchenu, uručio je priznanje Grada Rovinja-Rovigno povodom 130. obljetnice rada.

Čestitkama se pridružio i župan Istarske županije, Boris Miletić, a s nekoliko su riječi prisutne pozdravili i Martin Pfannkuchen, predstojnik Centra, David M. Smith, ravnatelj Instituta “Ruđer Bošković”, te Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Kroz povijest Centra posjetitelje je zatim provela Tamara Nikolić Đerić, koautorica monografije.

Godine 1891. nije samo izgrađena postaja berlinskog akvarija «Zoologische Station des berliner Aquariums», već je dat i dodatni poticaj rovinjskom kulturnom miljeu koji je upravo tada doživljavao stalni demografski rast, politički zanos i osjetni gospodarski uzlet.

Upravo je iz Rovinja, 1905.g. za vrijeme upravljanja pruskog biologa Fritza Schaudinna objavljena vijest o otkriću neobične klice Treponema pallidum – uzročnika sifilisa. Po završetku I. svjetskog rata akvarij mijenja ime u «Istituto di biologia marina per l’Adriatico», a njegov upravitelj Massimo Sella započinje i uspješno okončava antimalaričnu kampanju na ovom području koje je radi velikog broja lokvi bilo zonom visokog rizika od malarije.

Nadalje, sa sadašnjim djelovanjem Centra, uzvanike je upoznao predstojnik Pfannkuchen, rekavši kako CIM ima dugu tradiciju znanstvenih istraživanja obalnog dijela mora, preciznije sjevernog Jadrana. Kao njegov daljnji smjer, on iznosi plan prikupljanja podataka digitalnim putem, kako bi bili u stvarnome vremenu, te ujedno dostupni svima.

Osim same svečanosti, ovog je ponedjeljka otvorena izložba, a predstavila ju je Mirta Smodlaka, djelatnica CIM-a i koordinatorica bogatog programa njegove obljetnice.

Izložba prikazuje povijesni pregled i ostale istaknute vrhunce CIM-a koristeći razne materijale. Centralno mjesto izložbe predstavlja inscenacija laboratorija nekad i danas gdje posjetitelji mogu razgledati laboratorijske instrumente te se upoznati s funkcioniranjem, sadržajem i transformacijama CIM-ovih laboratorija kroz vrijeme.

Izložbu će oplemeniti i interaktivne aktivnosti, stoga popratni program donosi niz predavanja i radionice koje će održati brojni renomirani znanstvenici i suradnici CIM-a u Rovinju, a održavat će se punih mjesec dana.

– Drago mi je što je ova izložba prilika za upoznavanje s prebogatom istraživačkom povijesti i vrijednim projektima Centra koji se danas provode u 6 laboratorija i čiji rad prati i lokalna zajednica pomažući ga u okvirima svojih mogućnosti – komentirao je rovinjski gradonačelnik.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.