POSLJEDICE PANDEMIJE Milijuni dodatnih tona plastičnog otpada

Foto: Screenshot

Pandemija koronavirusa dovela je do znatnog povećanja količine plastičnog otpada širom svijeta, piše u ponedjeljak njemačka novinska agencija dpa.

Po jednoj od procjena, oko 8,4 milijuna tona plastičnog otpada u 193 zemlje generirano je za vrijeme pandemije do kolovoza, napisali su stručnjaci iz Kineske akademije znanosti u Zborniku Nacionalne akademije znanosti SAD-a (PNAS), prenosi N1.

Za usporedbu, po UN-ovom programu za okoliš UNEP ljudska vrsta proizvodi oko 300 milijuna tona plastičnog otpada godišnje.

Ekipa znanstvenika pod vodstvom Yiminga Penga i Peipeija Wua smatra da najveći dio plastičnog otpada proizvedenog za vrijeme pandemije koronavirusa dolazi iz bolnica, oko 87,4 posto, posebno u azijskim zemljama.

Maske i druga zaštitna oprema za osobno korištenje čine 7,6 posto otpada, pokazuje ta studija objavljena u ponedjeljak.

Dodani otpad čine i pakiranja u kojima se dostavljaju narudžbe naručene on-line, i to 4,7 posto.

– Plastični otpad šteti morskom životu i postao je glavni ekološki problem – pišu znanstvenici.

– Pandemija covida-19 dovela je do povećane potražnje za jednokratnom plastikom što jača pritisak na globalni problem plastike koji je već izvan kontrole – dodaju oni.

Dosad je već 25.000 tona plastike nastale zbog pandemije ušlo u svjetske oceane. To predstavlja dugoročni problem za morski okoliš.

Znanstvenici su pozvali na bolje upravljanje problemom medicinskog otpada u vrijeme pandemije, posebno u zemljama u razvoju.

Hina