Splitski HDZ-ovci obećali marinu na Zapadnoj obali, nove plaže, 700 vezova na Zenti

Foto: Boris Kačan

SPLIT – Splitski HDZ održao je konferenciju za novinare u svojim prostorijama u Sinjskoj na kojoj je u sklopu inicijative “Dajmo ruke Splitu” bilo riječi o obalnom pojasu s posebnim osvrtom na Žnjan. Uz predsjednika HDZ-a Split, Vicu Mihanovića nazočni su bili i Stipe Čogelja, potpredsjednik HDZ-a te Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.

Stipe Čogelja, kazao je kako žele pomoći gradonačelniku te kako Žnjan nije samo pitanje koncesije. Naveo je i ostale projekate, te naglasio kako je Splitsko-dalmatinska županija ponudila suradnju Gradu Splitu oko izrade urbanističkih planova uređenja obalnog pojasa, pogotovo za plaže Firule, Obojenu, Slatine i poljudskog bazena, javlja Dalmacija danas.

– Županija je spremna financirati izradu UPU-ova s 1,5 milijuna kuna. EU neće nikoga čekati, neka gradonačelnik prestane raditi spinove i PR poteze. Uhvatimo se svi za isti štap i napravimo nešto dobro za grad – kazao je Čogelja.

Ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, Domagoj Maroević kazao je kako je nedavno usvojenim izmjenama Prostornog plana Županije županijska Lučka uprava dobila mogućnost upravljanja Zapadnom obalom, Orišcom i Zentom.

– Na Zenti koju smo već dobili od države na upravljanje je počela sanacija vrijedna 25 milijuna kuna čije uređenje bi trebalo biti gotovo do ljeta iduće godine. Planira se rekonstrukcija vanjskog lukobrana koji je u stvarno lošem stanju. Orišac bismo proglasili lučkim područjem. Radi se o prostoru od milijun kvadrata i tu bez podrške Grada ne možemo ići u nikakvu investiciju.

Mi smo još u izmjenama županijskog Prostornog plana predlagali da se tu napravi luka sa 700 vezova s javnim sadržajima, akvarijem, olimpijskim kampom za jedrenje…Plan nam je u suradnji s Gradom napraviti arhitektonski međunarodni natječaj.

Što se tiče Zapadne obale, Prostornim planom je omogućeno da bude luka nautičkog turizma otvorena za javni promet – zaključio je Maroević.

D.G.