Uhićena Gabrijela Žalac i još osoba zbog sumnje na prijevaru, među njima i jedan aktualni državni dužnosnik!

Uhićena je Gabrijela Žalac U priopćenju Europskog ureda javnog tužitelja stoji da su uhićene četiri osobe.

Jedna od njih je Gabrijela Žalac.

Večernji list neslužbeno doznaje da je među uhićenima osim Gabrijele Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric. Ured europskog javnog tužitelja na svojim stranicama objavio informaciju o provedenim uhićenjima.

– Četiri osobe uhićene zbog sumnje na prijevaru u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi hitne dokazne radnje danas, 10. studenoga 2021. godine, u Hrvatskoj.

Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti – priopćio je Europski ured javnog tužitelja.

Žalac je uhićena zbog posla sa softverskom firmom kojeg je ugovorilo ministarstvo dok mu je ona bila na čelu. Riječ je o poslu vrijednom 13 milijuna kuna.

Priopćenje se oglasila i policija. Potvrđuju da je, osim Žalac, uhićen i jedan aktualni državni dužnosnik:

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode finalizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je nekoliko fizičkih te pravnih osoba s područja Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Danas u ranim jutarnjim satima uhićene su četiri osobe, među kojima se nalazi jedna bivša državna dužnosnica te jedan aktualni državni dužnosnik.

– U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja – upravo je priopćeno iz Ministarstva unutarnjih poslova.

D.G.