DORH sklapa nagodbu o Dugom Ratu: Prodaje se zemljište bivše tvornice, bez obaveze sanacije prostora

Foto: Youtube / Screenshot

DUGI RAT – “Općina Dugi Rat kao sudionik u sudskom postupku između Projekt Uvale – investitora na području bivše tvornice Dugi Rat i RH, dana 9.11.2021. izričito je željela dati do znanja hrvatskom pravosuđu i DORH-u da se i dalje rade ustupci tvrtki koja godinama vara državne institucije”, priopćio je načelnik Dugog Rata Tonći Bauk.

– Zaustavljanjem eksploatacije 2011. Inspektorat RH nije inzistirao na  naplati kazne već im je dao rok od 60 dana za sanaciju nastale štete. Kad spomenete iznos mislite da je to zadovoljavajući iznos za ono što su devastacijom napravili. Eksploatacijom je vrijedna ruda Kroma na crnom tržištu prodana u ogromnim količinama i nije srazmjerna iznosu penala koji investitor treba platiti RH. Istom tom nagodbom samo iznos popusta na zemljištu veći je od cijene takozvane kazne koju investitor ne mora platiti odmah –  izvijestio je Bauk.

Naveo je kako imaju sve dokumente o nečinjenju hrvatskih institucija na kriminal koji se dogodio na području tvornice Dalmacija Dugi Rat te je upozorio institucije RH da će biti ustrajni u svojim zahtjevima, prenosi Dalmacija danas.

– Moram spomenuti odluku vlade iz 2017. u kojoj stoje dvije točke koje DORH u ime RH treba riješiti sa investitorom.

  1. Plaćanje penala za eksploataciju mineralnih sirovina u iznosu od 25.000.000
  2. Prodaja preostalog zemljišta po cijeni od 115 eura

U navedenim točkama nigdje se ne navodi sanacija prostora koji stoji devastiran godinama. U normalnoj odluci bi navedeno trebalo stajati u točki 2. U svakoj pravnoj državi zakon se treba poštovati, a po zakonu investitor treba platiti kaznu, te izvršiti sanaciju devastiranog područja. Ne, mi i dalje pogodujemo na način, platite kaznu pa ćemo vam prodati preostalo zemljište za 115 eura.

Prodaja preostalog zemljišta nema nikakve veze sa onim što je investitor napravio kroz lažnu sanaciju a zapravo eksploataciju troske na području Dalmacije Dugi Rat. Zemljište prema kretanju cijena na tržištu vrijedi minimalno 300 eura. U ovom slučaju država ili općina gubi znatan iznos u svojim proračunim – obrazložio je Tonći Bauk.

– Općina Dugi Rat je spremna zajedno sa Ministarstvom okoliša dogovoriti koncept sanacija pod ingerencijom općine i sanaciju izvršiti sredstvima EU fondova. Isto tako tražimo od RH da preostalo zemljište pokloni općini koja ga pisanim zahtjevima traži od 2004.godine. Zemljište bi bilo predviđeno za poslovno-gospodarsku zonu u kojoj bi mogli zaposliti 200-tinjak radnika.

U ponedjeljak se nalazi DORH i Projekt uvala kako bi dogovorili detalje nagodbe i ročište za točku 2. a vezano za prodaju zemljišta investitoru odnosno onečišćivaču – zaključio je Bauk.

D.G.