2 min. čitanja

Torpedo kojeg su izvukli ribari u splitskom akvatoriju stigao u Muzej Grada Rijeke

Torpedo kojeg su izvukli ribari u splitskom akvatoriju stigao u Muzej Grada Rijeke
Foto: MGR

RIJEKA – Muzejska zbirka torpeda Muzeja Grada Rijeke, smještena u željezničkom skladištu na Žabici bogatija je za novi izložak, a riječ je o torpedu iz 1955. godine proizvedenom u riječkoj Tvornici torpeda.

Torpedo je pronađen u splitskom akvatoriju, točnije pronađen je motor torpeda s pripadajućim dijelovima, među ostalim i žiroskop, boca za petrolej, propeler i dubinska oprema. Projektil je stigao bez glave, u koju se nakon provjere ispravnosti smještao eksploziv, a koja nije pronađena.

Foto: MGR

Prema riječima Maura Superine, vlasnika i direktora tvrtke SCAM Marine iz Viškova koja je muzeju i donirala ovaj eksponat, torpedo je zahvaćen koćarskom mrežom i izvađen.

– Torpedo je iz mora izvučen pošle godine i odmah smo prepoznali o čemu se radi. Zanimljivo je, što se iako je riječ o primjerku iz 1955. godine određeni mehanički sklopovi koji su na njemu poput primjerice žiroskopa, koriste i danax – istaknuo je Superina čija je tvrtka već ranije Muzeju darovala i spremnik zraka za ovaj konkretan torpedo.

Foto: MGR

Čelično oplošje projektila s vremenom je, zbog dugog ležanja u moru istrunulo, ali unutrašnji dijelovi torpeda ostali su sačuvani.

– Zajedno sa spremnikom zraka koji nam je već ranije stigao u muzej, ovaj torpedo dug gotovo sedam metara, proizveden je 1955. godine, a prema dostupnim podacima zadnje je korišten 1962. kada je evidentirano da je posljednji puta bio na reviziji odnosno popravku u tvornici – istaknuo je vanjski suradnik Muzeja Grada Rijeke, Goran Pernjek i dodao kako je riječ o vrijednoj donaciji.

– Ovo je primjerak torpeda kakav već imamo u Muzeju, ali on datira iz 1920. godine tako da će biti zanimljivo istražiti i vidjeti kako se proizvodnja razvijala i mijenjala od 1920. godine pa sve do samog kraja, odnosno zatvaranja tvornice Torpedo – dodao je Pernjek.

Foto: MGR

Zahvalnost na donaciji iskazao je i ravnatelj Muzeja Grada Rijeke, Ervin Dubrović rekavši kako se u željezničkom skladištu na Žabici stvara ozbiljna zbirka torpeda.

– Trenutno imamo oko 50-ak eksponata, a riječ je o zbirci koja  je izuzetno važna za Rijeku. Naporom volontera, stručnjaka poput gospodina Superine, Pernjeka i drugih, profesora s Pomorskog fakulteta i nas muzealaca, tijekom godina skupili smo zbirku koja je sad već, rekao bih, impozantna – zaključio je Dubrović.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

TORPEDO Moćni hrvatski izum koji je promijenio ratovanje na moru
Iz mora “ulovili” torpedo iz Prvog svjetskog rata
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.