2 min. čitanja

VIDEO Neobično prijateljstvo čovjeka i morskog psa tigra

VIDEO Neobično prijateljstvo čovjeka i morskog psa tigra
Foto: Screenshot/Youtube

On je najveći predator među morskim psima, smatraju ga jednom od najagresivnijih vrsta morskih pasa i najčešćim “počiniteljem” kada su u pitanju napadi na ljude. Morski pas tigar može postići duljinu veću od 5 metara i težinu veću od pola tone, jede sve što mu dođe pod nos pa čak i otpad koji završi u moru.

A upravo je ljudski otpad ono što najviše ugrožava ove goleme predatore, kojima uz to prijeti istrebljenje i zbog izlova jer su njihove peraje u nekim zemljama prava gastronomska delikatesa. Morski biolozi i ronioci često se susreću sa morskim psima u koje su zabijene ribarske udice, što ih sasvim sigurno s vremenom dovodi do sigurne smrti. Upravo je jedna takva udica bila presudna za početak neobičnog prijateljstva između fotografa Jima Abernethyja i ženke tigrastog morskog psa Emme.

Foto: Screenshot/Youtube

– Uradio sam isto što bi učinio svatko tko bi pronašao psa s kukom u ustima. Bez ikakve zaštite stavio sam joj ruku u usta u pokušaju da izvadim golemu udicu. Kako to nisam uspio, potrgao sam udicu i izvadio je iz Emminih usta. Iako joj je to napravilo manju ranu, Emma nije pokazala nikakav znak agresije – ispričao je Abernethy ne preporučujući drugima da učine isto.

Jim se druži s morskim psima više od 40 godina, poznaje njihovo ponašanje i prema njima se odnosi s velikim strahopoštovanjem. Nikada ga niti jedan morski pas nije ozlijedio. S Emmom se posebno zbližio nakon što ju je spasio od ribarske udice, a to je činio nekoliko puta. Emma je s vremenom počela instinktivno otvarati ralje svaki put kad bi se približila Jimu. Njihovo druženje traje punih 20 godina.

Prošlogodišnji globalni lockdown odvojio ga je na neko vrijeme od druženja s morskim psima na Bahamima. Pa ipak kada je ove godine ponovno zaronio u poznato morsko okružje, pojavila se i Emma. Kako je izgledao njihov ponovni susret pogledajte u priloženom videu.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.