2 min. čitanja

Vlada konačno dala zeleno svjetlo za koncesiju na Žnjanu, ali ne bez premijerovog podbadanja aktualne splitske vlasti

Vlada konačno dala zeleno svjetlo za koncesiju na Žnjanu, ali ne bez premijerovog podbadanja aktualne splitske vlasti
Foto: Grad Split

Vlada je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojila Prijedlog odluke o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže u splitskoj uvali Žnjan. Tema je to oko koje se godinama lome koplja u gradu pod Marjanom, a čini se da i premijeru ta priča ide na živce.

– Evo konačno teme oko koje je gradonačelnik Splita gunđao – konstatirao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade uoči predstavljanja ove odluke, prije nego li je riječ dao resornom ministru Olegu Butkoviću.

On je pak objavio kako su na natječaj za dodjelu koncesije na Žnjanu pristigle tri ponude, a sukladno  mišljenju stručnog tijela za ocjenu ponuda, koncesija je pripala trgovačkom društvu Žnjan d.o.o.

– Površina koja se daje u koncesiju ukupno iznosi 218 322 metra kvadratna, a koncesija se daje na 40 godina. Visina ponuđenog iznosa stalnog dijela naknade za koncesiju iznosi 5 kuna po metru kvadratnom godišnje, odnosno oko 1,1 milijun godišnje. S time da će se stalni dio nakon 10. godine povećavati za pola kune svakih pet godina – rekao je ministar Oleg Butković.

Ukupno investicijsko ulaganje u pomorsko dobro iznosi 225,6 milijuna kuna, od čega je 2,4 milijuna kuna investicija u zaštitu okoliša koncesijskog područja. U ministarstvu očekuju da će stavljanje Žnjana u gospodarsku funkciju povećati prihode države, kao i proračun jedinice lokalne samouprave te da će se time osigurati nova zapošljavanja stalnih i sezonskih radnika.

Butković je istaknuo kako se u postupku dodjele koncesije nitko nije žalio nakon čega je premijer krenuo s provokacijama upućenima aktualnoj splitskoj vlasti.

– To onda znači da je ovo u biti postignuće bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, jer je ovo sve Split pripremio prije izbora u svibnju. Da i to javnost zna, s obzirom na sva ova gunđala – komentirao je predsjednik Vlade.

Nakon što je ministar Butković potvrdio da je proces davanja koncesije uistinu počeo u vrijeme vladavine njihovog stranačkog kolege Opare, da je posao odrađen kvalitetno i da je ta odluka dobra za Split, premijer je nastavio u istom tonu.

– Onda možemo zaključiti da radimo dobro za Split? – pitao je Plenković.

– Apsolutno – odgovorio je Butković.

– Tko je za? Evo cijela Vlada za Split – zaključio je Plenković svoju ciničnu epizodu.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.