DRAMATIČAN PRIZOR Vulkan na La Palmi ne miruje, lava ponovno došla do oceana

Foto: Screenshot/Youtube

Gotovo puna dva mjeseca stanovnici kanarskog otoka La Palma proživljavaju pravu noćnu moru, za koju je zaslužan vulkan Cumbre Vieja, koji i dalje izbacuje lavu. Užarena masa ponovno je došla do Atlantika, drugi put otkako je počela erupcija. 

Lava je jučer ujutro ponovno stigla do obale Atlantskog oceana, u blizini popularnog mjesta za surfanje Los Guirres. Do mora je došla brže nego prvi put budući da se slijevala kanalima koji su formirani prije nekoliko tjedana kada je užarena masa prvi put stigla do obale.

Pri dodiru lave s morem ponovno su nastali visoki oblaci bijelog dima. Tamošnje vlasti su u pripravnosti te osiguravaju područje delte lave od znatiželjnih turista kojih je oko La Palme sve više.

Naime, ulijevanje lave u more može izazvati snažne eksplozije i oblake otrovnog dima. Dobra je vijest da se prema informacijama koje su u javnost plasirale tamošnje vlasti, smanjuje seizmička aktivnost oko vulkana kao i emisije otrovnog sumporovog dioksida.

Vulkan koji se iznenada probudio 19. rujna u 15 sati i 15 minuta dosad je uništio više od 2 tisuće zgrada, raseljeno je više od 6 tisuća stanovnika, a mjesta koja se nalaze u blizini vulkana zatrpana su vulkanskim pepelom. Erupciju neprestano prate i potresi, na sreću stanovnici otoka većinu nisu niti osjetili.

 

J.K.