Konferencija o budućnosti Europe u Zadru: “Mladi i budućnost Mediterana”

Foto: Pexels

ZADAR – Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira panel na temu mladih i budućnosti Mediterana koji će se održati u Centru za kreativne industrije u Zadru. Riječ je o tematskoj raspravi u sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe tijekom kojeg građanke i građani u svim državama članicama EU-a imaju priliku iznijeti ideje i prijedloge za reformu europskog bloka.

U sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira tematske rasprave u 10 sveučilišnih gradova. Prije Zadra i panela o budućnosti Mediterana, u Splitu je održana rasprava o mladima i budućnosti tržišta rada, Osijeku je održana rasprava o IT industriji, u Dubrovniku o održivom turizmu, u Rijeci o budućnosti kulture, a u Puli o obrazovanju. Konferencija o budućnosti Europe niz je javnih rasprava koji omogućuju građankama i građanima iznošenje ideja i izradu prijedloga za reformu i buduće prioritete EU-a. Sastavni dio Konferencije je višejezična digitalna platforma  na kojoj građanke i građani mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti. Uz panele i rasprave, građani sudjeluju i u radu plenarne skupštine u kojoj su i eurozastupnici, predstavnici nacionalnih parlamenata, Vijeća EU-a, Europske komisije, Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, socijalnih partnera i civilnog društva.

Uvodne govore održat će zadarski gradonačelnik Branko Dukić te zadarski župan Božidar Longin, a videoporukom okupljenima će se obratiti potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica te predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak putem videoveze osvrnut će se na dosadašnje rezultate procesa Konferencije o budućnosti Europe te na rad europskih građanskih panela. Svoje iskustvo sudjelovanja na jednom od njih s publikom će podijeliti članica tematskog panela za klimatske promjene, okoliš i zdravlje Mateja Lisak. Na panelu će sudjelovati i prorektor sveučilišta u Zadru Josip Faričić, studentica Bruna Grubišić, predstavnica nevladine organizacije Are You Syrious Karolina Rugle, te učenica Ekonomsko-birotehnička škole Zadar Lara Jurković, inače sudionica programa Škola ambasador Europskog parlamenta.

Panel o mladima i budućnosti Mediterana rada održava se u partnerstvu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Sveučilišta u Zadru, Hrvatskog sabora, Hrvatske zajednice županija, te Zadarske županije. Prikupljeni zaključci bit će dio prijedloga što će se objaviti na višejezičnoj digitalnoj platformi Konferencije o budućnosti Europe.

Panel će se održati u ponedjeljak 15. studenog od 10 sati, a raspravu možete pratiti na Facebook stranici i na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.