2 min. čitanja

Papa se u Hrvatskoj vozio starim Jadrolinijinim katamaranom i nije tražio nove naoružane brodove

Papa se u Hrvatskoj vozio starim Jadrolinijinim katamaranom i nije tražio nove naoružane brodove
Foto: Facebook

U najnovijoj blamaži administracije još uvijek aktualnog ministra obrane Marija Banožića, saznali smo da se hrvatski biskupi ne srame pitati, a Ministarstvo obrane odobriti skupi resurs samo zato da bi visoko svećenstvo prevezli s kopna na otok i to radi krizme. Ne zbog ugroze života, ne zbog ikakve hitnoće, već vjerničke ceremonije! Pokojni papa Ivan Pavao Drugi nije bio tako neskroman. Dapače, svoje povijesno i jubilarno stoto apostolsko putovanje 2003. godine obilježilo je i jedno putovanje brodom, običnim katamaranom, tada starim 13 godina.

Podsjetimo se, Sveti Otac Papa boravio je od 5. do 9. lipnja 2003. godine u Hrvatskoj, a za vrijeme svog putovanja u Rijeku, koristio je tzv. Papin katamaran. Katamaran kojim je plovio od Omišlja do Rijeke dobio je u Vatikanu i službeno ime – Catamarano Papale. To je bio Jadrolinijin katamaran Judita.

5. lipnja 2003. godine papa Ivan Pavao II., nakon što je sletio na krčki aerodrom, nastavio je svoje putovanje iz Luke Omišalj našim katamaranom Judita. Papa je nakon ulaska na brod sjeo u posebno pripremljenu stolicu te blagoslovio Jadroliniju i naše pomorce. Predstavnici Jadrolinije i svih osam članova posade dobili su prigodne zlatnike kao trajnu uspomenu na taj događaj, a Jadrolinija je tada Svetom Ocu darovala braceru, maketu antičkog broda karakterističnog za naš kraj, s posvetom pomoraca Jadrolinije, zahvalivši mu tako što je došao u Hrvatsku i vozio se brodom Jadrolinije. Nakon ugodne plovidbe po prekrasnom plavom Kvarneru katamaranom Judita, Sveti je Otac u pratnji crkvenih uglednika uplovio u riječku luku.

– Za Jadroliniju je to bila velika čast i odgovornost. S ponosom se sjećamo tih dana – kažu i danas u Jadroliniji.

Foto: Wikimedia

Za razliku od tad već onemoćalog i 83 godine starog Karola Józefa Wojtyłe, 264. poglavara Katoličke Crkve, koji je aktualni papa Franjo 2014. godine proglasio svetim, hrvatski katolički kler je zbog ređenja zatražio da ih vozi izričito ratni vojni brod:

“Molimo da, ako ste u mogućnosti, po završetku biskupskog ređenja u popodnevnim satima osigurate povratak nadbiskupa i biskupa brodom Hrvatske ratne mornarice iz Hvara u Split”.

Vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo objasnio je to “slučajem potpore civilnom stanovništvu, dušobrižništvu pomoraca, zaključkom da je to u skladu s epidemiološkim mjerama, da se biskupi zaštite od korone i jer nije bilo nikakve druge mogućnosti osim tog prijevoza, koji je trajao tri-četiri sata”. Uz sve ovo dodao je da se nije radilo o nikakvoj komociji ili zloporabi, nego potrebi.

Srećom, da otočani nisu u ovakvoj potrebi, jer koliko bi tek ratnih brodova trebali izgraditi da svaki od njih u potrebi da skokne do kopna ili s kopna na otok, zatraži jednostavno topovnjaču, a u većoj hitnoći i vojni helikopter? Za razliku od hrvatskih biskupa, otočani se umjesto ratnim strojevima i dalje voze Juditom. Istim onim katamaranom kojim se vozio i sam svetac Ivan Pavao Drugi. Istim onim, u kojem se na istaknutom mjestu nalazi i fotografija s naslovnice…

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Biskupima odobren prijevoz vojnim brodom “jer je trebalo stići na krizmu”
NEVJEROJATNO! Nalogom ministra Banožića biskupe besplatno vozikali skupim ratnim brodom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.