KLIMATSKI MARŠ ZA OPSTANAK Prosvjednici poručili Vladi: “Počnite djelovati po pitanju klimatske krize”

ZAGREB – Kao i u ostalim državama i u Hrvatskoj je organiziran Klimatski marš za opstanak, povodom posljednjeg dana konferencije u Glasgowu na kojoj države odlučuju o svojim klimatskim politikama kojima će se odrediti daljnji tijek globalne klimatske krize.

Sudionici su se u 18 sati okupili kod Hrvatskog narodnog kazališta i krenuli rutom preko Frankopanske, Ilice te Trga bana Jelačića gdje su stotine prosvjednika legle na pod. Konačno su stigli do Zrinjevca gdje su se govornici osvrnuli na samu konferenciju COP26.

Foto: Maja Sever / Facebook

Naglasak i cijela ideja održavanja Marša baš sada (osim katastrofalne klimatske situacije u svijetu) je i činjenica da se trenutno održava COP26 u Glasgowu, a koji je završavao u petak.

Foto: Maja Sever / Facebook

U suradnji sa znanstvenom zajednicom na Maršu kroz govore i zahtjeve objasnili su zašto se osjećaju nesigurno s trenutnim klimatkim narativom i planovima naših političara_ki te su prezentirali prijedlozi za sigurniju i pravedniju budućnost.

Foto: Maja Sever / Facebook

– Ovom akcijom želimo poslati poruku da je krajnje vrijeme da Vlada Republike Hrvatske počne djelovati po pitanju klimatske krize. Na maršu ćemo predstaviti tri zahtjeva koja imamo za Vladu i Hrvatski sabor, a prvi zahtjev je hitno gašenje Plomina, jedine aktivne termoelektrane na ugljen u Hrvatskoj koja apsolutno nema nikakvu osnovu za nastavak rada – izjavila je novinarima Leonarda Šmigmator iz inicijative mladih Fridays For Future Hrvatska.

D.G.