Restauriran austrougarski ratni brod iz kojeg su ispaljeni prvi hici u Prvom svjetskom ratu

Foto: Facebook

Nakon višegodišnjeg lobiranja zaljubljenika u povijesne mornaričke brodove, Srbija je konačno popustila i odlučila obnoviti staru austrougarsku topovnjaču SMS Bodrog koja je godinama trunula pokraj Beograda.

SMS Bodrog bila je jedna od dvije austrougarske teške topovnjače koje su 28. srpnja 1914. godine doplovile do ušća Save i Dunava te krenule s napadom na Beograd, što je označilo početak Prvog svjetskog rata u kojem je živote izgubilo 20 milijuna ljudi, piše Marinelink.

Foto: Wikimedia

Brod je poslije preimenovan u “Sava”, a u Drugom svjetskom ratu koristila ga je tadašnja nacistička NDH. U nekoliko navrata bio je potopljen da bi poslije rata postao sastavni dio jugoslavenske ratne mornarice, a  1962. prodan je privatnoj tvrtki kao teglenica za šljunak.

Foto: Facebook

Brod je naknadno završio na sidrištu pokraj Beograda gdje je trunuo donedavno, iako ga je srbijanska vlada još 2005. godine proglasila zaštićenim kulturnim dobrom. Tek 2015. brod je stavljen pod inventar Vojnog muzeja te je počela njegova restauracija.

Foto: Screenshot/Youtube

Brod “Sava” danas je muzej na otvorenom, turistička atrakcija na istoimenoj rijeci pokraj središta Beograda, i jedan je od dvije preostale austrougarske topovnjače koje su služile u Prvom svjetskom ratu. Drugi je brod SMS Leitha koji je usidren u središtu Budimpešte.

J.K.