1 min. čitanja

VIDEO Futuristička jahta koja umjesto zatvorene središnje palube ima zeleni vrt

VIDEO Futuristička jahta koja umjesto zatvorene središnje palube ima zeleni vrt
Foto: Screenshot/Youtube

Za pomorski promet kaže se da ima najbrže rastuću emisiju stakleničkih plinova, otprilike jednako kao i zračni promet. Ne čudi stoga što dizajneri jahti diljem svijeta nastoje kreirati plovila koja će odgovarati suvremenim izazovima kao što su klimatske promjene.

Jedno od njih je njemačko brodogradilište Lürssen, iz čijih laboratorija stižu futuristički koncepti budućih jahti koje će se, kao i obično, moći priuštiti samo najbogatiji stanovnici planeta.

Foto: Screenshot/Youtube

Glavni zadatak konstruktora jahti jest pronaći alternativni pogon za privatna luksuzna plovila, potpuno ih maknuti od motora s unutrašnjim izgaranjem i omogućiti takvim plovilima da budu potpuno klimatski neutralna.

Neobični dizajn jedne takve jahte predstavljen je prije pola godine na Monaco Yacht Show-u. Klimatski neutralna jahta zvana ALICE trebala bi biti pogonjena pomoću gorivih ćelija (gorivi članak), a riječ je o visoko djelotvornim pretvaračima energije, koji funkcioniraju bez pokretnih dijelova i bez buke. Primjena gorivih članaka zasad je ograničena na svemirske letjelice i u vojne svrhe.

Osim što će biti klimatski neutralna, jahta ALICE će umjesto zatvorene središnje palube imati otvoreni prostor, na kojem će se nalaziti teniski teren, otvoreni bar, šetnica i vrt iznad kojeg se nalazi bazen s prozirnim dnom. Kao i svaka luksuzna jahta i ova će imati sletno/uzletnu platformu za helikopter te spremište za pomoćna plovila.

Koja će joj cijena biti zasad se ne zna, no sigurno će pronaći svog kupca.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.