VIDEO Kako su astronomi riješili problem pomoću jastoga

Foto: Pexels

Rendgenski svemirski teleskopi konstruirani su za proučavanje velikih svemirskih događaja poput stvaranja crnih rupa. No problem je taj što takvi teleskopi imaju ograničeno vidno polje što je donedavno otežavalo snimanje neočekivanih svemirskih aktivnosti koje bi se dogodile nedaleko od točke snimanja. 

To je godinama frustriralo astronome koji su znali snimiti primjerice crnu rupu, ali ne i prizor sudara dviju zvijezda koji se taman dogodio malo dalje od točke na koju je fokusiran rendgenski telekop.

U potrazi za rješenjem znanstvenici su iz dubokog svemira zaronili u duboko modro plavetnilo i poslužili se fizionomijom jastoga, životinje koja se savršeno prilagodila uvjetima smanjene vidjivosti kakvi vladaju na morskom dnu.

Osim što za opstanak u takvim uvjetima koriste ticala te osjet okusa i mirisa, jastozi su specifični i po očima, koje doduše ne igraju veliku ulogu u njihovim noćnim lovnim aktivnostima, ali s obzirom da su smještene na svojevrsnim peteljkama omogućuju im širokokutni pogled.

Svako oko prekriveno je suženim četvrtastim cijevima koja funkcioniraju poput zrcala, a fizionomija njihovih “poketnih očiju” omogućuje im da spaze predatora iza sebe, bez da okreću glavu.

Upravo su tu odliku jastoga znanstvenici iskoristili za dizajn novih teleskopa, koje su prekrili suženim optičkim cijevima koje reflektiraju x-zrake i tako stvaraju sliku. Optičke cijevi postavljene su na zakrivljenu površinu pa imaju puno veći kut gledanja nego klasični teleskopi.