Održana velika akcija čišćenja mora i podmorja splitske marine

Foto: MPR

SPLIT – Ovog je vikenda održana velika akcija čišćenja marine u Splitu. U ovoj, po mnogočemu posebnoj akciji čišćenja, snage su udružili ronioci udruge Oceanus, djelatnici splitske marine, ali i studenti Umjetničke akademije u Splitu. Pritom je more i podmorje marine rasterećeno značajnih količina otpada, koji će studenti Umjetničke akademije reciklirati i potom od njega stvarati umjetnička djela, kako bi budućim generacijama ostavili simboličan podsjetnik na važnost brige o moru i okolišu. 

– Ovakve su akcije važne jer podižu svijest o nužnosti očuvanja okoliša. Zaista smo blagoslovljeni prirodnim bogatstvima kao rijetko koja zemlja u svijetu, stoga je naša primarna dužnost to bogatstvo ostaviti čistim i nezagađenim u nasljeđe budućim naraštajima – rekao je direktor splitske marine, Edo Karuza

Foto: MPR

Važan doprinos čišćenju dali su i djelatnici  Instituta za oceanografiju i ribarstvo, koji su sortirali i vagali prikupljeni otpad. Budući da je akcija provedena vrlo uspješno unatoč teškim vremenskim uvjetima,  iznimno je važna poruka koja će iz ove akcije proizaći kao trajan i simboličan podsjetnik na važnost odgovornosti i brige prema okolišu.   

Foto: MPR

– Uzimajući u obzir sve veću važnost nautičkog turizma, ove smo godine odlučili plažu zamijeniti marinom. Najveći doprinos akciji dali su ronioci iz udruge Oceanus i klubova PIK Mornar, REK Hvidra, ERK Periska Ploče i Šrek Delta 5. Unatoč kiši, akcija je bila uspješna te smo uklonili značajne količine otpada. Važnost projekta prepoznali su Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, splitska marina, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split kojima još jednom zahvaljujemo – poručila je predsjednica udruge Oceanus, Kristina Odžak.

D.G.