2 min. čitanja

DELTA NERETVE Najbolje mjesto za promatranje ptica ugroženih ljudskim djelovanjem

DELTA NERETVE Najbolje mjesto za promatranje ptica ugroženih ljudskim djelovanjem
Foto: Boris Kačan

PLOČE – Delta Neretve je, uz Kopački rit, najbolje mjesto za promatranje mnogih vrsta ptica. Ova dva područja stalno nastanjuje više od 100 vrsta ptica, a koriste ih i ptice selice kao mjesto za odmor prije dalekog puta. Pa ipak delta Neretve pod stalnom je ugrozom ljudskog djelovanja, prvenstveno zbog poljoprivrednog i urbanog razvoja koji ulazi sve dublje u divlju prirodu delte, zagađujući vodu i tlo.

Deltu Neretve smatra se žarištem za promatranje ptica u Hrvatskoj kroz sva godišnja doba, kako za iskusne promatrače tako i za početnike. Riječ je o močvarnom području koje obuhvaća površinu od 20 tisuća hektara, od čega je 12 tisuća hektara u Hrvatskoj.

Foto: Udruga BIOM

Močvare spadaju među krhke i najugroženije ekosustave. Na Sredozemlju se obalna vlažna staništa pojavljuju kao privremene močvare, lagune i riječne delte. Primjeri ovih formacija su rijeke Po u Italiji, Rhône u Francuskoj, Nil u Egiptu te Neretva u Hrvatskoj, koja predstavlja najveće riječno ušće u Hrvatskoj i jedno od najvećih i najvrednijih močvarnih staništa među rijetkim preostalim u Europi.

Foto: Udruga BIOM

Delta Neretve je od 1992. godine uvrštena na Popis Ramsarskih močvara od međunarodnog značaja, a od 2014. godine dio je europske ekološke mreže NATURA 2000. Riječ je o najvećoj krškoj rijeci u Dinarskim Alpama, značajnoj po svojim raznolikim ekosustavima i staništima, poput ogromnih tršćaka, laguna, pašnjaka, pješčanih sprudova, obalnih šuma i uskih riječnih dolina.

Iz udruge BIOM naglašavaju kako je delta Neretve pravi raj za ptice brojeći ukupno 310 zabilježenih vrsta, od kojih se 115 na ovom području i gnijezdi. Kao jedino veće močvarno područje na istočnoj obali Jadrana, ova delta predstavlja vitalnu usputnu stanicu za ptice selice koje putuju jadranskim preletnim putem između mjesta gniježđenja i zimovanja.

Foto: Udruga BIOM

Iako je prepoznata kao mjesto od posebne važnosti za mnoge vrste i ima formalno određen zaštićeni status, delta Neretve je pod kontinuiranim antropogenim pritiskom koji ugrožava njen divlji svijet, upozoravaju iz udruge BIOM. Osim što je područje ugroženo pesticidima i urbanim razvojem, česta pojava je i krivolov zbog čega su neke od ptičjih vrsta dovedene pred izumiranje.

Zbog toga istraživači i lokalne vlasti surađuju na redovitom praćenju populacija ptica i aktivnosti koje ugrožavaju njihovu egzistenciju te podižu svijest javnosti o Neretvi u cijeloj njezinoj okolici. Hoće li to biti dovoljno da ovaj jedinstveni ekosustav izdrži ljudsku sebičnost?

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.