3 min. čitanja

Hvarani i Bračani saznali kako na računima za električnu energiju godišnje mogu uštedjeti do 75%

Hvarani i Bračani saznali kako na računima za električnu energiju godišnje mogu uštedjeti do 75%
Foto: Pixabay

Proteklog su tjedna na otoku Hvaru održane dvije besplatne edukacije na temu energetske tranzicije. Prva od njih održana je u sklopu Turneje dobre energije Zelene energetske zadruge, a organizatori tog događanja su bili Grad Hvar, Pokreta Otoka i Zelena energetska zadruga. Dan nakon održana je edukacija “Otoci predvodnici energetske tranzicije” u Jelsi, u organizaciji Pokreta Otoka, Općine Jelsa, Obnovljivih izvora energije Hrvatske te Zelene energetske zadruge.

Osim edukacija, odvijali su se i radni sastanci na kojima su sudjelovali Gradonačelnik grada Hvara Rikardo Novak, pročelnik Nino Pijanović, Viša savjetnica za europske i nacionalne fondove, strateško planiranje i zaštitu okoliša Jerina Ćurin, predstavnici Odbora za obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša Šime Fio i Tonči Trbuhović. Na sastancima se raspravljalo o financijskim sredstvima kojima će se poticati zelena tranzicija te potencijalni projektni prijedlozi koje grad Hvar može prijaviti na najavljene natječaje na području energetike.

Foto: Pokret otoka

U četvrtak i petak poslijepodne u Galeriji Arsenal i zgradi općine Jelsa održane su javne tribine za građane na kojoj je su prezentirane mogućnosti i način njihova uključivanja u energetsku tranziciju kroz razvoj malih solarnih elektrana i organiziranje energetskih zajednica. Prezentaciju su održali Ivan Zoković iz Pokreta Otoka i Goran Čačić iz Zelene energetske zadruge, a žitelji Hvara i Jelse iskazali su interes za razvojem projekata i aktivno sudjelovali u raspravi.

Zakonski preduvjet za postavljanje solara je legalnost i statička prikladnost građevine

Ivan Zoković govorio je o ekološkoj komponenti fotonaponskih elektrana, odnosno činjenici da fotonaponske elektrane ne uzrokuju emisije stakleničkih plinova prilikom proizvodnje električne energije te je naglasio da je bez obzira na broj sunčanih sati Hrvatska na samom začelju Europe po korištenju Sunčeve energije. Građanima je prikazao i opisao model sunčane elektrane na krovu kućanstva kupca električne energije s vlastitom prizvodnjom te opisao način na koji solari pretvaraju sunčevu energiju u električnu.

Foto: Pokret otoka

Kazao je kako bi krov kuće trebao biti idealno orjentiran prema jugu, objasnio da ne bi trebalo biti zasjenjenja, a da cijela građevina mora biti statički prikladna zbog dodatnog opterećenja koje predstavlja postavljanje solara. Veoma je važna i činjenica da građevina mora biti legalna i po mogućnosti imati energetski certifikat, te da nije nužno da mora biti u vlasništvu 1/1 ako se svi suvlasnici slažu s ugradnjom. Građane je upoznao i s načinom obračuna energije, izračunom uštede te iz brojnih prednosti ugradnje naglasio najvažniju, a to smanjenje iznosa računa za električnu energiju i do 75%.

Pravi je trenutak za ulaganje u sunčanu elektranu na krovu kućanstva

Goran Čačić građane je upoznao s procesom realizacije implementacije sunčane elektrane za kućanstva te objasnio da je sada pravi trenutak za ulaganje u sunčanu elektranu zato što se time povećava otpornost na kontinuirani rast cijene električne energije u budućnosti te da su uštede vidljive odmah, a implementacija sustava je jednostavna i laka. Također, ugradnjom sustava podiže se vrijednost nekretnine, ali i doprinosi održivom razvoju lokalne zajednice. Prema proračunu isplativosti kazao je kako se uz subvenciju od 40% godišnje uštedi i do 3200 kuna, a povrat investicije očekuje se u periodu kraćem od sedam godina.

Foto: Pokret otoka

Objasnio je i kako je cijena solarne opreme u trendu opadanja što znači da je investicija manja te uz primjere iz Križevaca i s Cresa predstavio na koji se način građani mogu udruživati u energetske zajednice.

Zaključak dviju edukacija je da otočani imaju sve preduvjete za implementaciju sustava solarnih elektrana na krovove svojih kuća i da su spremni na te investicije. Tko će na Hvaru biti predvodnik energetske tranzicije, iskoristiti zimu između sezona i pokrenuti lavinu implementacije solara na krovove kuća znat ćemo u idućih nekoliko mjeseci.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.